Federal Reserve zet onofficieel de geldprinters weer aan, bitcoin explodeert

Bitcoin is de nieuwe week begonnen met bullish momentum dat vooral het gevolg lijkt te zijn van het ingrijpen van de Amerikaanse overheid bij het omvallen van enkele belangrijke banken. Vanaf het dieptepunt van 10 maart is de bitcoin koers, in Amerikaanse dollars gemeten, alweer met 15 procent hersteld.

Op het moment van schrijven staat de bitcoin koers op ongeveer 22.100 dollar en gaan we een gigantisch spannende periode in voor het wereldwijde financiële systeem.

Federal Reserve garandeert tegoeden Silicon Valley Bank

Het verhaal van dit moment is het redden van de klanten van Silicon Valley Bank (SVB) dat aan het einde van afgelopen week onderuitging. Silicon Valley Bank moest een verlies van 1,8 miljard dollar opschrijven op Amerikaanse staatsobligaties, waar het ongeveer 20 miljard dollar van de stortingen van zijn klanten in had geparkeerd.

Die obligaties gingen onderuit vanwege de renteverhogingen van de Federal Reserve. Vervolgens ontstond er een sneeuwbaleffect en dachten veel klanten van de bank dat er iets niet in de haak was. Iedereen probeerde op hetzelfde momenteel zijn kapitaal op te nemen bij de bank, die op een zeker moment niet voldoende geld meer in kas zat om alles te verwerken.

Op zondag 12 maart kondigde de Federal Reserve echter het zogenoemde "Bank Term Funding Program" (BTFP) aan, waarmee ze de tegoeden van alle klanten van de bank garanderen. Hierdoor komen de klanten van de op 17 na grootste bank niet in de problemen en zullen alle medewerkers van de bedrijven in kwestie gewoon hun loon kunnen ontvangen.

"Vanaf maandag hebben mensen toegang tot hun geld", zo blijkt uit een aanvullende verklaring van het ministerie van financiën, de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). "Geen enkele van de verliezen van Silicon Valley Bank zullen op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen", zo valt er verder te lezen.

De terugkeer van quantitative easing

Het duurde niet lang voordat verschillende analisten de markt erop wezen dat dit effectief de terugkeer van quantitative easing betekent. Waar ze de afgelopen periode juist een streng monetair beleid voerden, lijkt er nu weer een periode van liquiditeitsinjecties aan te breken. Niet lang nadat de reddingsactie bekendgemaakt werd, schoten de koersen van risico-assets als bitcoin weer omhoog.

Op zich is dat niet vreemd, omdat investeerders hierdoor wederom gedwongen worden om naar schaarse assets te vluchten. Die schaarste is onder andere te vinden in bitcoin, dat met zijn maximum van 21 miljoen eenheden het enige goed op aarde is met een absolute schaarste.

Volgens de meeste analisten is dit een bullish ontwikkeling, maar uiteindelijk moeten we het allemaal nog maar zien. In eerste instantie reageerde bitcoin goed, maar er kan een hoop misgaan in een onzekere periode als deze. Wat dat betreft is het te hopen dat de ellende zich niet al te snel zal verspreiden.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer