Federal Reserve zet onofficieel de geldprinters weer aan, bitcoin explodeert

Bitcoin is de nieuwe week begonnen met bullish momentum dat vooral het gevolg lijkt te zijn van het ingrijpen van de Amerikaanse overheid bij het omvallen van enkele belangrijke banken. Vanaf het dieptepunt van 10 maart is de bitcoin koers, in Amerikaanse dollars gemeten, alweer met 15 procent hersteld.

Op het moment van schrijven staat de bitcoin koers op ongeveer 22.100 dollar en gaan we een gigantisch spannende periode in voor het wereldwijde financiële systeem.

Federal Reserve garandeert tegoeden Silicon Valley Bank

Het verhaal van dit moment is het redden van de klanten van Silicon Valley Bank (SVB) dat aan het einde van afgelopen week onderuitging. Silicon Valley Bank moest een verlies van 1,8 miljard dollar opschrijven op Amerikaanse staatsobligaties, waar het ongeveer 20 miljard dollar van de stortingen van zijn klanten in had geparkeerd.

Die obligaties gingen onderuit vanwege de renteverhogingen van de Federal Reserve. Vervolgens ontstond er een sneeuwbaleffect en dachten veel klanten van de bank dat er iets niet in de haak was. Iedereen probeerde op hetzelfde momenteel zijn kapitaal op te nemen bij de bank, die op een zeker moment niet voldoende geld meer in kas zat om alles te verwerken.

Op zondag 12 maart kondigde de Federal Reserve echter het zogenoemde "Bank Term Funding Program" (BTFP) aan, waarmee ze de tegoeden van alle klanten van de bank garanderen. Hierdoor komen de klanten van de op 17 na grootste bank niet in de problemen en zullen alle medewerkers van de bedrijven in kwestie gewoon hun loon kunnen ontvangen.

"Vanaf maandag hebben mensen toegang tot hun geld", zo blijkt uit een aanvullende verklaring van het ministerie van financiën, de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). "Geen enkele van de verliezen van Silicon Valley Bank zullen op het bordje van de belastingbetaler terechtkomen", zo valt er verder te lezen.

De terugkeer van quantitative easing

Het duurde niet lang voordat verschillende analisten de markt erop wezen dat dit effectief de terugkeer van quantitative easing betekent. Waar ze de afgelopen periode juist een streng monetair beleid voerden, lijkt er nu weer een periode van liquiditeitsinjecties aan te breken. Niet lang nadat de reddingsactie bekendgemaakt werd, schoten de koersen van risico-assets als bitcoin weer omhoog.

Op zich is dat niet vreemd, omdat investeerders hierdoor wederom gedwongen worden om naar schaarse assets te vluchten. Die schaarste is onder andere te vinden in bitcoin, dat met zijn maximum van 21 miljoen eenheden het enige goed op aarde is met een absolute schaarste.

Volgens de meeste analisten is dit een bullish ontwikkeling, maar uiteindelijk moeten we het allemaal nog maar zien. In eerste instantie reageerde bitcoin goed, maar er kan een hoop misgaan in een onzekere periode als deze. Wat dat betreft is het te hopen dat de ellende zich niet al te snel zal verspreiden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....