Feest! Gisteren vierde Satoshi Nakamoto zijn officieuze verjaardag

5 april 1975. Het zal veel mensen niet veel zeggen, maar gisteren was het de verjaardag van Satoshi Nakamoto, het pseudonieme genie achter Bitcoin. Het is echter niet zomaar een feestje, maar eentje met een diepere lading.

Verjaardag

Huh, denk je misschien. Weten we dan wél iets over Satoshi? Kunnen we aan de hand van de verjaardag niet z’n identiteit achterhalen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het antwoord is: Satoshi was nóg genialer dan deze op zichzelf slimme opmerking. Nakamoto vulde namelijk wel een geboortedatum in op online fora, maar dit was hoogstwaarschijnlijk niet zijn échte verjaardag. Er zit in deze datum een interessante boodschap:

Met 5 april verwijst Satoshi naar de dag dat de Executive Order 6102 in de Verenigde Staten werd getekend. Dit was een verordening die in 1933 werd ondertekend, waardoor het bezit van goud illegaal was. De overheid had destijds goud nodig om de balans te kunnen oprekken. Geld was destijds immers nog gedekt door goud, en dus werd privaat bezit verboden.

Met het jaar 1975 verwijst Nakamoto naar het jaar dat het verbod werd opgeheven. Sinds dit jaar, ironisch genoeg vier jaar na het afschaffen van de gouden standaard, werd het weer legaal om goud in bezit te hebben.

Op de P2P Foundation kun je het profiel met de desbetreffende datum van Nakamoto bekijken.

Feest! Gisteren vierde Satoshi Nakamoto zijn officieuze verjaardag

Verbod op Bitcoin

Satoshi verwijst hier natuurlijk mee naar het belang van soevereine geld en financiële vrijheid. Dit is precies wat Bitcoin is: geld zonder tussenpartij dat je zelf in beheer kunt nemen (in tegenstelling tot giraal geld dat je digitaal wilt versturen – áltijd via een intermediair).

Stel dat iedereen om precies deze reden massaal Bitcoin gaat omarmen. Stel dat steeds meer mensen de opt-out kiezen om buiten het fiat-systeem te stappen. Is een verkapte 6102 op Bitcoin dan mogelijk?

Dit utopisch beeld noemt wel eens de hyperbitcoinization. Het is een periode waarin de wereld massaal overstapt. Zouden overheden in zulke gevallen niet juist deze Bitcoin in handen willen krijgen?

De overheid heeft momenteel (nog) geen Bitcoin nodig om geld bij te printen. We leven niet in een Bitcoin standaard, en dat maakt het anders dan 1933. Wat wel zou kunnen gebeuren, is dat men het bezit van bitcoin criminaliseert, omdat het ‘gebruikt wordt door witwassers en oplichters’.

Maar zelfs in zo’n geval is Bitcoin soeverein geld. Eigenaarschap is niet zomaar af te nemen en het is moeilijk om de bewijslast aan te dragen of/dat iemand bitcoin heeft. Helemaal als je de privacytools zoals PayJoins, CoinJoins en vooral (in dit geval) CoinSwaps in ogenschouw neemt. Het is wel altijd goed om Satoshi’s boodschap in het achterhoofd te houden: pas op, wees gewaarschuwd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Satoshi Nakamoto