Fidelity neemt 7,4% belang in bitcoin mining bedrijf

Fidelity koopt een belang van 7,4% in de Amerikaanse bitcoin mining bedrijf Marathon Digital Holdings. Met de deal is een bedrag van $20 miljoen gemoeid. De aandelen zijn verdeeld over vier indexfondsen van Fidelity, zo meldt zakenblad Forbes.

Fidelity sluit deal in bitcoin land

Marathon is een middelgrote mining bedrijf met circa 19.000 machines aan capaciteit. Ze willen hard groeien, want de komende 12 maanden moeten er 100.000 nieuwe machines bijkomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fidelity is op zijn beurt één van de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een beheerd vermogen van 4,9 miljard dollar. Naar eigen zeggen bedienen ze 35 miljoen klanten wereldwijd met financieel advies en beheer.

De 20 miljoen dollar van deze deal is afkomstig van vier indexfondsen: Fidelity Extended Market Index Fund (FSMAX), Fidelity Nasdaq Composite Index Fund (FNCFX), Fidelity Total Market Index Fund (FSKAX ) en de Fidelity Series Total Market Index Fund (FCFMX).

Andere hedgefondsen die een stukje Marathon bezitten zijn onder meer Vanguard, Susquehanna en Blackrock, met respectievelijk een aandeel van 7,58%, 2,7% en 1,59%.

Aandelen in mining bedrijven zijn in trek omdat het een manier om je portfolio te diversifiëren. Ook laten deze aandelen prima prestaties zien. Sinds januari 2021 is bitcoin met maar liefst 240% gestegen. Maar Marathon doet er met 660% een flinke schep bovenop.

Volgens CEO Fred Thiel van Marathon heeft zijn onderneming twee prima kwartalen achter de rug doordat deze institutionele beleggers hun aandeel MARA aan het inslaan zijn. De focus ligt voorlopig op groei en het sluiten van zoveel mogelijk samenwerkingen met betrekking tot het leveren van elektriciteit en het hosten van datacenters.

Bitcoin mining productie

In de maand juli heeft de firma in totaal 442.2 bitcoin gedolven tegen een boekwaarde van 16,6 miljoen dollar. Het is een productiegroei van 66% ten opzichte van de maand juni. De totale stack van het bedrijf is duizelingwekkend: 6.225,6 BTC ter waarde van $ 245 miljoen, inclusief de 4.812,66 BTC die men in over-the-counter deals kocht (en niet zelf minede).

Marathon profiteerde juist van de move van China om bitcoin mining daar te verbieden. De overgebleven miners, zoals Marathon, hebben voor even minder concurrentie voor het vinden van het nieuwe block (met daarin 6,25 BTC).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...