FSB official: ‘Crypto binnenkort een bedreiging voor het financiële systeem’

In navolging van het omvallen van FTX spreken verschillende politici zich uit tegen de ‘crypto-industrie’, die volgens hen op termijn een bedreiging voor de wereldwijde financiële stabiliteit kan vormen. Ditmaal gaat het om Steven Maijoor, de voorzitter van de crypto-werkgroep van de Financial Stability Board.

Bedreiging voor het financiële systeem

Het argument is dat de industrie nog altijd een grote hoeveelheid zwaktes in zich herbergt en jaar op jaar in omvang toeneemt. Nu valt de schade van de omvallen van FTX nog relatief mee en blijft het beperkt tot de slachtoffers die fondsen op het beursplatform hadden en de relatief kleine groep mensen die in bitcoin investeert.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Binnenkort bereikt het een punt waarop het een bedreiging voor de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem is”, aldus Steven Maijoor. Hiermee spreekt hij inherent de verwachting uit dat de industrie nog niet klaar is met groeien en mogelijk dusdanig groot kan worden, dat het daadwerkelijk een bedreiging voor het financiële stabiliteit zal vormen.

Tot op zekere hoogte heeft Maijoor een punt. We kunnen niet ontkennen dat de macht van gecentraliseerde partijen binnen het ecosysteem is toegenomen de afgelopen jaren en de effecten van het omvallen van FTX zijn duidelijk.

De bitcoin koers heeft als gevolg van het omvallen van FTX een behoorlijke terugval moeten verwerken. Dat komt mede omdat FTX bitcoin verkocht die het platform eigenlijk helemaal niet bezat. In principe gaat het dus niet fout binnen Bitcoin, maar binnen het gecentraliseerde ecosysteem van de beurzen.

Tijd voor strenge regelgeving?

Wat dat betreft moet het omvallen van FTX voor wetgevers over de hele wereld juist een signaal zijn dat het tijd is voor serieuze wet- en regelgeving die bij de industrie past. Belangrijk daarbij is dat de schaarste van bitcoin en daarmee de gebruikers worden beschermd.

Het zou een goede zaak zijn als bitcoin-beurzen in de toekomst verplicht worden om volledige openheid van zaken te geven over hun financiële gezondheid. Dit begint bij het inzichtelijk maken van de wallets, het zogenaamde Proof-of-Reserves verhaal.

Verder zou het helpen als ze ook transparant moeten zijn over de schulden die ze op zich nemen, zodat iedereen weet hoe de platformen er per stuk voorstaan. Alleen dan is het mogelijk om met een veilig gevoel een beslissing te nemen over een beursplatform.

In de ultieme wereld zou iedereen zijn bitcoin in eigen beheer nemen, maar dat is helaas niet de realiteit. Voor sommigen is dat weggelegd, maar het gros van de mensen heeft daar niet de tijd en kennis voor. Hoewel het in essentie betrekkelijk eenvoudig is om een eigen wallet te maken, is een foutje snel gemaakt en dat kan ook fatale gevolgen hebben.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.

    1 comment

    1. Helaas maar dit verhaal klopt niet het huidige financiële systeem is door de geldcreatie en de steeds verder oplopende schulden gedoemd ineen te storten.
      De cryptomarkt heeft hiermee niets te maken.
      En juist bitcoin is ontwikkeld om hier bescherming tegen te bieden.
      Uiteraard zullen juist die mensen die het huidige monetaire systeem aanhangen bang zijn voor zoiets als bitcoin, omdat ze juist hiermee de macht over het zoiets belangrijks als ons geld kwijtraken.