FTX neemt juridische stappen tegen oprichter en wil $1 miljard terug

FTX Trading, een prominente naam in de wereld van de cryptocurrency handel, heeft gisteren een rechtszaak aangespannen tegen zijn oprichter Sam Bankman-Fried en verschillende voormalige leidinggevenden. De beurs wil meer dan $1 miljard terugvorderen die volgens haar onrechtmatig zijn onttrokken voorafgaand aan het faillissement van FTX.

In de aanklacht die is ingediend bij de faillissementsrechtbank in Delaware, worden onder anderen Caroline Ellison, voormalig hoofd van Bankman-Fried’s Alameda Research hedgefonds, Zixiao “Gary” Wang, de voormalige technologisch directeur van FTX, en Nishad Singh, voormalig technisch directeur, genoemd.

FTX, bekend om haar geavanceerde technologie en uitgebreide assortiment van digitale valuta, beweert dat deze gedaagden voortdurend fondsen hebben misbruikt om luxueuze flats, politieke bijdragen, speculatieve investeringen en andere persoonlijke projecten te financieren. Dit misbruik van fondsen zou onderdeel zijn van een van de grootste financiële fraudegevallen in de geschiedenis.

De vermeende frauduleuze transacties vonden plaats tussen februari 2020 en november 2022, toen FTX bescherming aanvroeg onder Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswet. Volgens FTX kunnen deze transacties ongedaan gemaakt, ofwel “vermeden” worden, volgens de Amerikaanse faillissementswet of de wet van Delaware.

De beschuldigingen zijn zwaar: Amerikaanse aanklagers noemen Bankman-Fried het brein achter een fraude die leidde tot de ondergang van FTX, met inbegrip van de onrechtmatige toe-eigening van miljarden dollars aan klantengelden.

FTX wordt nu geleid door John Ray, die eerder Enron hielp beheren na het faillissement van dat energiebedrijf in 2001. Vertegenwoordigers van Bankman-Fried en de andere gedaagden waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...