Gaat bitcoin nog onder de $20.000 zakken?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur verder gedaald onder de $21.000 na de dip van vrijdag. Volgens een analyse van Cointelegraph ligt er nog meer prijspijn in het verschiet.

Geen premium op bitcoin futures

De gehele cryptomarkt kreeg vrijdag een enorme klap te verduren met een min van 9,1%. De gehele cryptomarkt is onder de 1.000 miljard dollar gedoken. Dat is nog niet het marktdieptepunt van 18 juni, toen de market caps van alle cryptovaluta opgesteld slechts op 780 miljard dollar uitkwam.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat niet meehelpt, is dat regelgevers bitcoin proberen te raken met nieuwe regels. Niet alleen in hun hardere aanpak op het gebied van witwassen, zie het plan voor een nieuwe superwaakhond in Europa, maar ook de roep om minder energie te verbruiken.

Een belangrijke energiecommissie in Amerika, de United States House Committee on Energy and Commerce, zegt ‘diep bezorgd’ te zijn dat proof-of-work mining de vraag naar fossiele brandstoffen aanzwengelt. Amerikaanse autoriteiten hebben bitcoin miningbedrijven verzocht om hun energieverbruik op te geven.

Forse volatiliteit met bitcoin en andere cryptomunten is niet ongewoon, omhoog en de afgelopen 9 maanden vooral omlaag. Wat zeker niet meehelpt, is dat de hebzucht compleet verdwenen is. Een van de indicatoren van hebzucht is dat futures duurder zijn dan spots.

Ook willen verkopers natuurlijk wat verdienen met hun speculatie, waardoor er vrijwel altijd sprake is van een premium, ook wel bekend contango. In gezonde markten, ook bij aandelen, is er sprake van een 4% tot 8% premium op jaarbasis. Genoeg om het risico en kapitaallast van de contracthouder te dekken.

Gaat bitcoin nog onder de $20.000 zakken?
bron: Cointelegraph

Liquidaties

Zodra er geen premium meer is en de markt duikelt, dan ‘vluchten’ handelaren naar shortcontracten. Dat noemen ze in de markt ‘backwardation’: veel meer vraag naar shorts met een hoge hefboom.

Door de prijsdip zijn het vooral de longs die hebben verloren de afgelopen dagen. Vrijdag ging het om een opgeteld verlies van 470 miljoen dollar. Dat noemt men liquidaties. De marge op iemands account is onvoldoende om het handelsverlies te dekken. Bij een liquidaties treedt dan een automatische deleveraging-mechanisme in werking: de crypto die als onderpand zijn gestort worden dan verkocht om het verlies te kunnen betalen.

Het was het grootste verlies voor speculanten sinds 12 juni.

Gaat bitcoin nog onder de $20.000 zakken?
bron: Cointelegraph

Handelaren overleveraged  

Handelaren hebben deze dip niet zien aankomen, de spotkoers ging namelijk richting de $25.000 en dat leidde tot meer Tether (USDT) leningen. Je kunt USDT lenen om bijvoorbeeld bitcoin spots of futures te kopen. Je kunt er ook mee shorten.

Zodra de leenratio tussen USDT/BTC hoog is (zoals nu met een waarde van 17), dan is de markt zeer bullish. Is de ratio zeer laag, dan is de markt bearish.

Gaat bitcoin nog onder de $20.000 zakken?
bron: Cointelegraph

Een marge leenratio van 17 in de huidige markt is volgens de analist van Cointelegraph ‘abnormaal’, een bewijs dat handelaren totaal niet voorbereid waren op de correctie die vrijdag heeft plaatsgevonden. Hij verwacht dat deze dreun nog wel even na-ijlt en dat handelaren nu meer shortposities gaan innemen om eerdere verliezen te compenseren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...