Markt op zijn hoede: “Amerikaanse yield curve voorspelt diepe recessie”
De aandelenbeurzen zijn vandaag voorzichtig geopend, want de angst is op dit moment groot in de markt. Het aantal corona-gevallen in China zit weer in de lift, James Bullard van de Federal Reserve kwam met strenge uitspraken en de Amerikaanse yield curve voorspelt op korte termijn een diepe recessie.
Wat is er aan de hand?
De dollar en de rente op Amerikaanse staatobligaties schoten vannacht omhoog na nieuwe uitspraken van James Bullard, de voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis. “De rente kan weleens richting de 5 tot 7 procent moeten om de inflatie voldoende onder controle te krijgen”, aldus een extreem hawkish Bullard.
Dat was een klap voor investeerders die het idee hadden dat de Amerikaanse rente zou pieken op ongeveer 5 procent. Wat overigens niet wegneemt dat dit alsnog een optie is. Het is de Federal Reserve er natuurlijk alles aan gelegen om het grote publiek te laten geloven dat ze nog veel ruimte hebben om de rente te verhogen.
De obligatiemarkten geloven daar in ieder geval weinig van, getuige de diepe inversie van de Amerikaanse yield curve (rentecurve). Op het moment van schrijven is de rente op staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden hoger dan die met een looptijd van 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar. Dat is een zeldzame situatie, die normaal gesproken wijst op een aanstaande recessie.
Recessie in aantocht
Als we de obligatiemarkten moeten geloven, dan komt er dus een recessie aan. Het feit dat de rente op staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden hoger is dan die met een langere looptijd, is in de eerste plaats een schending van één van de fundamentele wetten van de financiële wereld: de tijdswaarde van geld.
Normaal gesproken wil je als investeerder natuurlijk een hoger rendement naarmate je langer niet bij je geld kunt. Door je geld voor 10 jaar of langer in een staatsobligatie te steken kun je in principe niet meer in andere zaken investeren, tenzij je deze op de secundaire markt verkoopt natuurlijk.
Zodra de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden hoger is dan die op staatsobligaties met een lange looptijd, moeten alle alarmbellen afgaan. Dit betekent namelijk dat investeerders verwachten dat de rente op korte termijn omlaag gaat en dat ze allemaal obligaties met een langere looptijd inkopen om die relatief hoge rente zo lang mogelijk vast te leggen.
Meestal gaat de rente omlaag als de Federal Reserve moet ingrijpen om een recessie te voorkomen of op te lossen. In het verleden is gebleken dat een inversie van de yield curve op deze termijn (3 maanden versus 10 jaar) bijna een garantie voor een recessie is.