Goedemorgen Bitcoin: Hardwarewallet maker is 1,3 miljard euro waard

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bijna 1 miljoen adressen met 1 bitcoin erop

Dat whales bewegen, betekent niet dat de "kleintjes" stilzitten. Er zijn nu bijna 1 miljoen adressen met 1 bitcoin op de wereld. Dit zijn géén 1 miljoen mensen, maar adressen, want iemand heeft doorgaans meerdere adressen waarop hij zijn digitale inflatiekiller bewaart.

Bitcoin hardwarewallet maker is 1,3 miljard euro waard

Ledger heeft in een nieuwe financieringsronde ruim 100 miljoen euro opgehaald. De Franse maker van de bekende hardware wallet is gewaardeerd op maar liefst 1,3 miljard euro. Dat meldt de firma aan persbureau Bloomberg.

De onrust op de cryptomarkt hebben juist makers van hardware wallets in de kaart gespeeld. Want bezitters van bitcoin en crypto's lijken minder te vertrouwen te hebben in derde partijen sinds de val van cryptobeurs FTX (en eerdere faillissementen van onder meer Celsius en BlockFi).

Ledger is zeer populair geworden op de vloedgolf van 2017 toen de prijs voor het eerst de $20.000 aantikte. De afgelopen jaren is gestaag doorgebouwd met producten zoals de Ledger X en Ledger Live.

Denemarken wil 42% belasting innen over winst bij verkopen bitcoin

Investeerders en bitcoin miners uit Denemarken die profiteren van de verkoop van hun cryptovaluta moeten belasting gaan betalen. Het Hooggerechtshof van Denemarken oordeelt dat men belastingplichtig is als er winst wordt gemaakt door bitcoin te verkopen.

Højesteret, het Hooggerechtshof (dat zich buigt over strafzaken in het Koninkrijk Denemarken) kondigde op 30 maart de maatregel aan.

Ze gaan daarbij uit van speculatie: het verkopen van bitcoin op een hogere prijs dan is gekocht. En omdat het om speculatie gaat, kan dit volgens de lokale wetgeving niet (meer) als belastingvrij worden aangemerkt.

“De Hoge Raad gaat ervan uit dat bitcoins in het algemeen alleen worden verkregen met het oog op verkoop en in beperkte mate als betaalmiddel.”

Denemarken is zeker geen belastingparadijs en staat bekend om zijn harde beleid. Beleggers van wie de winst niet hoger is dan 58.900 DKK (ongeveer $8.630) moeten 27% over hun vermogenswinsten afdragen. Maak je meer winst? Dan loopt dit percentage op naar 42% van de gemaakte winst.