Goldman Sachs in de Caraïben op jacht naar FTX als klant

Goldman Sachs in de Caraïben op jacht naar FTX als klant

De CEO van Goldman Sachs reisde met een team af naar de Caraïben om in gesprek te gaan met Sam Bankman-Fried. Doel van Goldman Sachs was om de banden met de crypto-exchange aan te halen en om FTX als klant of partner binnen te halen.

Advies over derivatenhandel

De CEO van Goldman Sachs David Solomon is naar Sam Bankman-Fried gereisd om een aantal dingen door te spreken. Ter tafel kwam de mogelijkheid dat de bank FTX adviseert in de gesprekken die het handelsplatform heeft met de Amerikaanse overheid. FTX is in gesprek met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over een aanvraag om cryptoderivaten te mogen verhandelen voor particulieren. Het bijzondere aan de situatie is dat het voorstel van FTX onder andere behelst dat de derivatenhandel direct tussen FTX en de klant verloopt. De gebruikelijke tussenpersoon, bijvoorbeeld een bank als Goldman, zou dan verdwijnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Financieringsrondes

Goldman zou FTX ook graag willen bijstaan bij financieringsrondes. In het bijzonder een eventuele beursgang. Goldman Sachs heeft eerder Coinbase begeleid bij hun beursgang. Dat handelsplatform was na de beursgang even $85 miljard waard, hoewel de koers van Coinbase inmiddels flink is gezakt. FTX werd in januari geschat op een waarde van $32 miljard en heeft voor zover bekend geen plannen om naar de beurs te gaan.

FTX is nog maar drie jaar oud. Het werd in 2019 opgericht in Hong Kong en is nu al meer waard dan sommige traditionele banken als Credit Suisse of Deutsche Bank. De laatste financieringsronde trok grote partijen aan, zoals SoftBank uit Japan en een Canadees pensioenfonds.

Klassieke market maker

Goldman Sachs heeft naar verluid ook met FTX gesproken over de mogelijkheden om samen op trekken in de cryptohandel. De bank wil graag actiever worden in de cryptosector en zou dat kunnen doen door op te treden als ‘market maker’ voor FTX. Goldman Sachs zou dan bijvoorbeeld de liquiditeit in de bitcoinmarkt faciliteren door zelf grote hoeveelheden bitcoin aan te houden.

FTX, zittend aan de andere kant van de tafel, bevindt zich juist in een sector die eerder streeft naar het automatiseren van dit soort market making mechanismen en partijen. Wat Bankman-Fried vorig jaar wel in een interview met de Financial Times heeft gezegd, is dat wanneer FTX de grootste cryptobeurs ter wereld wordt, een overname van een financiële instelling als Goldman Sachs “bepaald niet uitgesloten is”.

Lees meer over:
Goldman Sachs FTX

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties