Goldman Sachs ziet prijs van $100.000 per bitcoin gebeuren

Update – Goldman Sachs voorziet een prijs van $100.000 per bitcoin in de toekomst. Dat meldt persbureau Bloomberg in een nieuw artikel.

De zakenbank ziet bitcoin als een concurrent voor goud voor het opslaan van vermogen. De analisten van de Wall Street bank anticiperen op een gemiddelde jaarlijkse groei van 17% voor bitcoin de komende vijf jaar. Dat vertaalt zich dan naar de prijs van $100.000 per stuk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu speelt bitcoin nog een kleinere rol op de ‘store of value’ markt, in kaart gebracht door Bloomberg in de onderstaande grafiek.

Binnen het huidige geldstelsel worden bitcoin en goud gezien als een alternatief voor cash in tijden van hoge inflatie en negatieve spaarrentes.

Goldman Sachs ziet prijs van $100.000 per bitcoin gebeuren
goud versus bitcoin, bron: Bloomberg

De bitcoin prijs is woensdagavond Nederlandse tijd onder de $43.000 geduikeld. Naar verluidt gaat de Federal Reserve al in maart 2022 de rente laten oplopen. Ook in Kazachstan door de politieke onrust aldaar en het stilleggen van het internet, de bitcoin rekenkracht weggevallen.

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is niet altijd positief geweest over bitcoin. Met het verstrijken van de tijd en de prestaties van bitcoin die er niet minder om worden kunnen ze bijna niet meer om onze favoriete digitale munt heen.

Afgelopen weekend zijn er op Twitter twee pagina’s uit een rapport gelekt dat oorspronkelijk bedoeld is voor de rijkere cliënten van de zakenbank. Hierin is te zien hoe Goldman Sachs bitcoin wat cryptocurrency’s betreft in een compleet eigen categorie plaatst en spreken ze over de potentie van bitcoin.

Bitcoin heeft geen concurrentie

Als het aan Goldman Sachs ligt, dan heeft bitcoin in de wereld van cryptocurrency’s geen concurrentie als het aankomt op het zijn van een digitale valuta en een store of value. Volgens de bank is bitcoin de enige pure valuta in de gehele industrie.

Goldman Sachs ziet prijs van $100.000 per bitcoin gebeuren
Bron: 

In principe is dit wat bitcoin maximalisten al jaren roepen. Geen enkele andere cryptocurrency kan nog bij bitcoin in de buurt komen als het om de toepassing “geld” gaat.

Het is natuurlijk mogelijk dat er nog andere toepassingen voor de technologie zijn, maar tot op heden is er qua omvang en belang nog niets in de buurt gekomen van bitcoin.

Goldman Sachs ziet dat hetzelfde, want ondanks dat ze bij ethereum soms roepen dat ether ook geld is, geloven ze daar bij de bank niets van en respecteren ze het netwerkeffect dat bitcoin heeft opgebouwd.

Bitcoin staat wereldwijd bekend als digitaal geld, terwijl we over bijvoorbeeld ether niet hetzelfde kunnen zeggen.

De opkomst van bitcoin als assetklasse

Verder spreekt Goldman Sachs in het rapport over de opkomst van bitcoin als wereldwijde asset klasse. Zo vergelijken ze onder meer het potentiële publiek wat bitcoin kan bereiken met dat van goud.

Terwijl ze voor bitcoin een potentieel publiek van 4 miljard mensen zien, schrijven ze bij goud op dat het er niet meer dan 500 miljoen kunnen worden.

Goldman Sachs ziet prijs van $100.000 per bitcoin gebeuren

Daarnaast wijzen ze naar de market cap van bitcoin ten opzichte van goud, die nu een factor tien groter is in het voordeel van het blinkende edelmetaal. Waarmee ze bij Goldman Sachs alleen maar willen aangeven hoe groot de potentie van bitcoin nog is om te groeien.

In eerste instantie ten opzichte van goud, maar vanwege het potentiële publiek van 4 miljard mensen uiteindelijk nog een stuk verder.

Op de korte termijn ziet Goldman Sachs bitcoin niet gebruikt worden als een valuta voor commercie en betalingen. Met name vanwege de volatiliteit, maar ook vanwege het feit dat de Amerikaanse belastingdienst iedere bitcoin transactie ziet als de verkoop van een goed en dus een belastbaar evenement. Interessant is dat Goldman Sachs ook ziet dat bitcoin steeds meer geaccepteerd is als onderpand voor financiële transacties.

Daarnaast schrijven ze natuurlijk over het zich ontwikkelende narratief van bitcoin als store of value vanwege de schaarste, veiligheid en merkwaarde. Hier verwijzen ze ook nog naar het netwerkeffect, wat uiteindelijk misschien wel de belangrijkste asset van bitcoin zelf is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.