Grayscale doet aanvraag voor Ether ETF

Grayscale Investments, het bedrijf van Barry Silbert, heeft een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) voor een nieuwe exchange traded fund (ETF). Het gaat niet om een spot bitcoin ETF, waardoor Grayscale de laatste tijd veel in het nieuws is geweest, maar deze keer gaat het om een ethereum futures ETF.

Ether ETF

De ETF moet worden geregistreerd onder de Securities Act van 1933. Dit is wetgeving die geldt voor commodity’s, of in het Nederlands: grondstoffen.

Het is niet de eerste keer dat Grayscale zich richt op ethereum futures ETF’s. Het bedrijf heeft eerder al eens een aanvraag ingediend voor een ander type op futures gebaseerd etherfonds. Toen ging het om een ETF die valt onder de Investment Company Act van 1940.

Naast de ruim 620.000 BTC die Grayscale vasthoudt voor klanten van het welbekende Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), biedt het bedrijf ook al jaren een ether trustfonds aan.

Op de website van de cryptovermogensbeheerder is te zien dat het gaat om bijna $5 miljard aan ether. Omgerekend komt het neer op 2,9 miljoen ETH. Dit fonds draait al sinds 14 december 2017 en is dus alweer bijna zes jaar oud.

Een trustfonds is net weer wat anders dan een ETF. Zo heeft onder andere het vrij hoge management fees, van in dit geval maar liefst 2,5%.

De Verenigde Staten heeft sinds 2021 al op futures gebaseerde bitcoin ETF’s, zowel die de regels van de richtlijnen uit 1933 als 1940 volgt. Voor ether was dat nog niet het geval, en dus dient Grayscale nu een indiening in voor de futures ETF die ze willen registreren onder de Securities Act van 1933.

Futures zijn derivatencontracten waarmee beleggers blootstelling kunnen krijgen aan een onderliggende activa zonder deze zelf te hoeven bezitten. Men gebruikt het ook wel om een positie te hedgen tegen prijsvolatiliteit, maar je kunt er dus ook een fonds op baseren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Grayscale

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...