Grootste betaalkanaal óóit geopend op Bitcoin Lightning Netwerk: $330.000

Grootste betaalkanaal óóit geopend op Bitcoin Lightning Netwerk: $330.000

Een mooi moment voor het Bitcoin Lightning Netwerk. Gisteren is er een nieuw kanaal geopend met een recordgrootte van 10 bitcoin (BTC). Nog nooit eerder gebeurde dat.

Bitcoin Lightning betaalkanaal

Het gaat om een betaalkanaal tussen ACINQ en OpenNode van maar liefst 10 BTC. Met de huidige dollarprijs komt dat neer op ongeveer $330.000. Via dit payment channel kunnen nu instant bitcoin betalingen worden gestuurd tegen nagenoeg geen kosten, van tussen de 1 satoshi en 1.000.000.000 sats.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 1ml.com en amboss.space kun je de informatie over dit betaalkanaal uitlezen.

Grootste betaalkanaal óóit geopend op Bitcoin Lightning Netwerk: $330.000

ACINQ is de maker van de eclair implementatie van Lightning. Dit is naast lnd van Lightning Labs en c-lightning van Blockstream. OpenNode is een betaalprovider voor webshops. Via hun software kun je zowel on-chain als Lightning betalingen accepteren voor je online winkel. Onlangs sloot OpenNode zich nog aan bij BigCommerce, waardoor er 60.000 winkeliers toegang kregen tot de schaalbaarheidsoplossing.

Lange tijd waren dit soort grote betaalkanalen onmogelijk in Lightning, omdat het nog te nieuw en experimenteel was. Sinds augustus 2020 is het netwerk echter volwassen genoeg geacht om grotere kanalen toe te staan. Dit zijn de zogenoemde Wumbo-kanalen.

Voorheen was de limiet 0,1677 BTC en dit zat al sinds 2018 in het protocol. Met de Wumbo kanalen is het voor exchanges ook aantrekkelijker om Lightning te integreren.

Enkele andere grote kanalen zijn afkomstig van Bitfinex. De bitcoin beurs heeft channels van 3 BTC geopend. Ook Bitrefill en LNBig zijn grote partijen in het Lightning Netwerk.

Schaalbaarheidsoplossing

Lightning bestaat uit een netwerk van betaalkanalen. Ieder betaalkanaal heeft z'n eigen balans. Als je een betaalkanaal opent, zet je als het ware een beetje bitcoin op slot. Vervolgens bepaal je samen met de andere peer van het betaalkanaal hoe de onderlinge balans eruit ziet.

Op deze manier kun je sats heen en weer pingpongen zonder dat al deze betalingen in de blockchain staan. Zie het als een barrekening, waarbij je maar één keer afrekent terwijl je de barrekening gedurende de avond in de kroeg telkens update. De liquiditeit in het netwerk is dus superbelangrijk.

Momenteel zit er iets meer dan 1.700 BTC in Lightning. Met dit nieuwe betaalkanaal kwam daar in een klap dus 10 BTC bij op. In juni groeide de liquiditeit in het netwerk met 250 BTC. Wil je meer leren over Lightning? Lees dan ons onderstaande uitlegartikel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties