Moeilijkheidsgraad Bitcoin mining daalt met 12,6%, grootste verandering in 2021

De bitcoin mining moeilijkheidsgraad viel deze week met 12,6% naar beneden en dat vormt meteen de grootste correctie voor miners van 2021. Het wegvallen van de hashing power had vooral te maken met de enorme stroomuitvallen in bepaalde regio’s in China die nu weer helemaal in de lucht zijn.

De moeilijkheidsgraad voor bitcoin-mining corrigeert automatisch op basis van regels die in het protocol zijn vastgelegd. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de gemiddelde bloktijd van bitcoin altijd rond de 10 minuten blijft liggen en de uitgifte van bitcoin op het vooraf vastgestelde schema blijft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Moeilijkheidsgraad zakt onder all-time high

De moeilijkheidsgraad voor miners ligt momenteel op 20.680 miljard, terwijl we iets meer dan twee weken geleden een all-time high van 23.581 miljard noteerden. De val van de hash rate was vooral het gevolg van de problemen in China waar een significant deel van de hash rate vandaan komt.

“De val van 12,6% is de grootste val van de moeilijkheidsgraad sinds december van 2020, wat betekent dat het een goede tijd is om een miner te zijn,” aldus Thomas Heller de CEO van Compass Mining. Ook Heller is tot de conclusie gekomen dat het vooral de problemen in China zijn die de terugval veroorzaakten.

De meeste van deze miners zijn alweer terug in de lucht, maar dat was niet op tijd voor de moeilijkheidsgraad om weer op niveau te komen. Al zit het netwerk qua hash rate nog steeds niet op het recordniveau van iets meer dan twee weken geleden.

Bitcoin mining gecentraliseerd?

“De gebeurtenissen in China maken duidelijk dat een belangrijk deel van de hash rate nog steeds in Chinese handen is. Seizoensgebonden omstandigheden en ingrepen van de overheid hebben nog altijd een flinke impact op de mining-industrie,” aldus Ethan Vera de CFO van mining pool Luxor.

Vera verwacht dat de correctie in de moeilijkheidsgraad de winstmarges van miners naar $0,40 per terahash brengt, wat een gemiddelde marge van 90% betekent. Dat maakt het mogelijk interessant om weer eens te kijken naar wat aandelen van grote beursgenoteerde miners.

Sommige mensen maken zich zorgen als ze berichten horen over een enorme terugval in de hashing power van het netwerk. In principe is er helemaal niets aan de hand. Bitcoin werkt precies zoals het is ontworpen en corrigeert op basis van de hoeveelheid hashing power in het netwerk iedere 2.016 blokken automatisch de moeilijkheidsgraad voor miners. Dat mechanisme werkt al twaalf jaar meer dan perfect en laat nog altijd geen enkel spoor van slijtage zien.

Lees meer over:
bitcoin miningChina

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....