GBTC was ooit 40% meer waard dan Bitcoin zelf, maar die tijd is voorbij

Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) blijft handelen tegen een lagere prijs dan fysieke bitcoin. Een probleem voor de aanbieder Digital Currency Group en de aandeelhouders met veel GBTC op de balans. Hoe lang duurt de impasse voort?

Bitcoin ‘aandeel’ GBTC

Met GBTC koop je geen échte bitcoin, maar een beleggingsproduct met als onderliggende asset bitcoin. Het voordeel: je hebt als belegger wel exposure in de
prijsontwikkeling van bitcoin zonder dat je de sleutels zelf moet
bewaren. Stijgt de bitcoin koers, dan beweegt GBTC ook naar boven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een zogenaamd ‘closed end’ fonds: er is een gelimiteerde hoeveelheid en alleen in Amerika geaccrediteerde beleggers kunnen het kopen. ‘Gewone’ beleggers zijn aangewezen op secundaire markten waar deze aangeboden worden.

Voor geaccrediteerde inleggers zijn er voordelen: ze hoeven zelf de sleutels van bitcoin niet te bewaren en omdat het rendement ook afgerekend wordt in dollars zijn er ook accountancy-voordelen.

Een van de modus operandi van beleggers was: je koopt een bulk GBTC aandelen, houdt ze zes maanden vast en verkoopt ze met winst. De aandelen GBTC hadden in 2020 een leuke premium van tussen de 5% en 40%.

Maar twee goedgekeurde bitcoin exchange traded funds (ETF‘s) in Canada gooide roet in het eten. Sinds maart 2021 handelt GBTC niet meer tegen een premium, maar is er sprake van gedevalueerde waarde. Voor bezitters van grote hoeveelheden GBTC is dat een probleem, want er is een lock-up periode van zes maanden.

Kortom, ze moeten een verlieslatende belegging nog even uitzitten.

GBTC was ooit 40% meer waard dan Bitcoin zelf, maar die tijd is voorbij

Grayscale GBTC premium vs. net assets value. Bron:
Ycharts

Bitcoin ETF

Een exchange
traded fund (ETF) moet net als het Bitcoin Trust gedekt worden door
echte bitcoin. De voordelen van een ETF zijn echter: de managementkosten liggen lager en er is géén lock-up periode.

Volgens marktexperts is het omvormen van het bitcoin trust
in een bitcoin ETF de meeste verstandige optie voor Grayscale. In april maakte
het bedrijf ook bekend ‘100%’ achter dit idee te staan. Ook is DCG, de moedermaatschappij achter Grayscale, begonnen om meer GBTC uit de markt op te kopen. Bedoeld om de hoeveelheid GBTC in de markt te verlagen om zo de vraag aan te zwengelen en de prijs te laten stijgen.

Maar omdat er steeds meer ETF’s in Canada verschijnen, werpt deze strategie nog géén vruchten af.

Voorlopig moet de markt in Amerika nog wachten op een besluit van de Securities & Exchange Commission (SEC). Deze toezichthouder op de effectenmarkt heeft het besluit van de Van Eck ETF
uitgesteld naar de volgende maand juni. Daarnaast zijn er nog zeven andere aanvragen die beoordeeld moeten worden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
ETFGrayscale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...