Grote centrale banken spreken voorzichtig over pauzeren van renteverhogingen

Het gehele jaar 2022 stond in het teken van renteverhogingen van centrale banken van over de hele wereld om de torenhoge inflatie te bevechten. Nu bereiden ze zich gezamenlijk voor op het pauzeren van de renteverhogingen, om te zien wat het uiteindelijke effect van de ingrepen is op de wereldeconomie.

Pauzeren van de renteverhogingen

Voor onder andere de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve lijkt de maand maart de laatste maand van renteverhogingen te markeren. Hoewel de centrale banken in kwestie zelf aangeven dat ze verwachten nog meerdere renteverhogingen nodig te hebben om de inflatie onder controle te krijgen, verwacht de markt dat ze na de verhogingen van maart een pauze inlassen.

Wel geven alle centrale banken aan dat ze verwachten dat de rente in ieder geval gedurende het gehele jaar 2023 op dit relatief hoge niveau blijft. Wat dat betreft hoeven we dus niet te rekenen op renteverlagingen, al is de markt het daar ook niet helemaal mee eens. Vanaf de tweede helft van 2023 prijst de markt al voorzichtig renteverlagingen in van de Amerikaanse Federal Reserve.

Dat zou betekenen dat we richting een recessie gaan, want anders is er met de inflatie, die nog altijd te hoog is, nog geen reden voor centrale banken om de rente al te verlagen. Het idee van de markt dat de verhoginscyclus er bijna opzit doet de markten duidelijk goed, want over de gehele linie schieten de koersen van financiële assets weer omhoog.

Niet zomaar stoppen

Volgens Tobias Adrian, een financieel adviseur in dienst van het IMF, moeten centrale banken niet zomaar stoppen met het gevecht tegen de inflatie. Het zou volgens hem gevaarlijk zijn om de monetaire duimschroeven te snel wat losser te maken. “Centrale banken moeten resoluut zijn in hun strijd tegen de inflatie,” aldus Adrian.

Ondanks dat is er duidelijk een verandering van de boodschap waarneembaar. Federal Reserve voorzitter Jerome Powell sprak tijdens zijn persconferentie na het rentebesluit herhaaldelijk over “disinflatie,” waarmee hij aangeeft dat de inflatie echt begint te dalen. Het is belangrijk om te weten dat dit niet betekent dat de prijzen dalen, maar enkel dat het tempo van de prijsstijgingen afneemt.

Volgens Powell moet de rente nog steeds verder omhoog, maar als de economie en de inflatie zich op deze manier blijven ontwikkelen, dan zijn er volgens hem nog maar “een paar” renteverhogingen nodig om de klus te klaren. Voor bitcoin was dit duidelijk goed nieuws, want sinds deze uitspraken van Powell is de koers met tenminste 4 procent gestegen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.