Handelsvolume met Russische roebel daalt door op cryptobeurzen

De handel in bitcoin en cryptocurrency in roebel neemt af. Veel politici waarschuwen voor het gebruik van cryptobeurzen om sancties te omzeilen.

In de prakijkt is echter wat anders aan de hand: op 18 maart bedroeg het dagelijkse cryptohandelsvolume in roebel echter slechts $7,4 miljoen, meer dan 50% minder dan recente cijfers en een piek van $70 miljoen op 7 maart, volgens gegevens van Chainalysis.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De cijfers zijn opmerkelijk. Want het hoofd van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, waarschuwde eerder deze week nog voor.

Volgens Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) worden cryptovaluta zoals bitcoin gebruikt om sancties te omzeilen. Cryptobedrijven kunnen daardoor betrokken zijn bij de oorlog, zo stelt ze. Aanbieders van cryptovaluta moeten daarom volgens de voorzitster oppassen dat ze niet medeplichtig zijn aan de oorlog in Oekraïne. Lagarde sprak dinsdag op een online congres.

Wie handelt er wel?

Naast de roebel kun je op beurzen natuurlijk met tal van valuta handelen. Met alleen het handelsvolume in de Russische roebel heb je lang niet alle informatie. Toch is onderstaande grafiek opvallend. Het handelsvolume schoot op 7 maart naar zo’n $70 miljoen. Inmiddels is er een flinke daling ingezet.

Handelsvolume met Russische roebel daalt door op cryptobeurzen
Handelsvolume in Russciche roebels en cryptocurrency’s. Grafiek via Bloomberg

Lagarde wees in haar beschuldigen overigens vooral naar bedrijven en de Russische regering. Maar volgens haar staat het buiten kijf dat cryptocurrency’s worden gebruikt om sancties te omzeilen. Er zijn geen cijfers (of transacties) gedeeld om dit te bevestigen.

Het is logisch dat er mensen zijn die via bitcoin de regels proberen te omzeilen. Tegelijkertijd is bitcoin een open netwerk, en zeker grote bedragen of opvallende geldstromen zullen worden opgemerkt door analisten.

Vluchten naar de dollar

Volgens de analisten van Kaiko dook ook het handelsvolume in roebel naar Tether (USDT) naar beneden. USDT is de grootste stablecoin in de wereld van bitcoin en is al jaren een manier voor handelaren om een positie in de dollar in te nemen, zonder daarvoor banken te hoeven gebruiken.

Het volume van roebel naar USDT is met 86% gedaald van het hoogtepunt van $38 miljoen op 7 maart tot minder dan $5 miljoen op 22 maart. Net voor en na de inval van Rusland in Oekraïne steeg het volume kort.

Op individueel niveau zitten er allicht mensen tussen die met bitcoin, tether of een andere token onder sancties proberen uit te komen. Dat lijkt echter niet op grote schaal te gebeuren via de bekende cryptobeurzen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...