Harvard onderzoek: “Sancties verhogen kans dat centrale banken bitcoin kopen”

Harvard University is een Amerikaanse universiteit die wereldwijde bekendheid en aanzien geniet. Vanuit de economie-afdeling van de gerenommeerde universiteit is nu een onderzoeksrapport verschenen over de mogelijkheid dat centrale banken bitcoin als reserve-asset op de balans aanhouden.

Waarde van bitcoin neemt toe

De conclusie van het onderzoek komt erop neer dat bitcoin aantrekkelijker wordt voor centrale banken naarmate het risico op sancties toeneemt. Hiermee verwijst de onderzoeker in kwestie natuurlijk naar de sancties die Rusland heeft moeten verwerken als gevolg van het binnenvallen van Oekraïne.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Niet lang daarna werden de dollar-reserves van Rusland bevroren, wat ervoor zorgt dat zij en andere landen die dat risico lopen nadenken over alternatieven. Met het bevriezen van de dollar-reserves van Rusland is duidelijk dat de Amerikaanse dollar voor een grote groep landen helemaal geen veilige haven is.

Om die reden zien we nu dat centrale banken die binnen deze risicogroep vallen relatief grote hoeveelheden goud inkopen. “Als een centrale bank niet voldoende fysiek goud kan inkopen om het risico op sancties af te dekken, dan neemt de optimale allocatie op bitcoin toe, wat suggereert dat bitcoin en goud imperfecte substituten zijn”, aldus de onderzoekers van Harvard.

Met imperfecte substituten bedoelen de onderzoekers dat het geen inwisselbare reserve-assets zijn. Bitcoin en goud hebben allebei eigenschappen die ze op een andere manier interessant maken voor centrale banken.

Problemen voor de Verenigde Staten?

In verschillende delen van de wereld kiezen landen er tegenwoordig voor om Amerikaanse staatsobligaties te dumpen ten faveure van alternatieven. Dit kan er op termijn toe leiden dat de machtspositie van de dollar afzwakt, zeker als de landen in kwestie ervoor kiezen om samen een potentiële nieuwe wereldreservemunt te lanceren.

Daar lijkt sprake van te zijn, want Vladimir Poetin deelde tijdens de laatste bijeenkomst van de BRICS-alliantie (o.a. Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) dat ze nadenken over de introductie van een gedeelde munt. Die munt moet worden gevormd door een mandje van de fiatvaluta van de BRICS-landen op basis van het bruto binnenlands product en de harde assets die een land in kwestie bezit.

Bij harde assets moet je dan denken aan dingen als goud, olie, grondstoffen en wellicht bitcoin. Als we dit onderzoekspaper van Harvard mogen geloven, dan neemt de waarde van bitcoin in ieder geval toe in een klimaat waar het risico op sancties groeit.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....