
Tijdens het World Economic Forum in Davos riep Europol directeur Catherine De Bolle tech bedrijven op om politiediensten toegang te geven tot encrypted berichten. Volgens haar is dit noodzakelijk om criminaliteit te bestrijden en de democratie te beschermen. Hoewel de zorgen om publieke veiligheid begrijpelijk zijn, roept haar pleidooi voor het verzwakken van encryptie fundamentele vragen op over de verhouding tussen veiligheid en vrijheid.
Encryptie is geen digitale voordeur
De Bolle vergelijkt versleuteling met een gesloten deur waar de politie met een huiszoekingsbevel naar binnen mag. Maar deze vergelijking houdt volgens anderen geen stand. Encryptie is niet slechts een barrière; het is een digitale basisvoorziening die onze financiële gegevens, medische dossiers en persoonlijke communicatie beschermt. Het creëren van een achterdeur voor opsporingsdiensten verzwakt deze bescherming, voor iedereen.
Zodra een achterdeur bestaat, kan die misbruikt worden. Niet alleen door overheden, maar ook door hackers, buitenlandse mogendheden en andere kwaadwillenden. Wat begint als een maatregel tegen criminelen, kan eindigen in massale surveillance, onderdrukking van dissidenten en misbruik door autoritaire regimes.
Privacy is publieke veiligheid
Het idee dat privacy en veiligheid tegengestelden zijn, is volgens experts een misvatting. In werkelijkheid is privacy een voorwaarde voor veiligheid in een democratische samenleving. Alleen in een omgeving waarin mensen vrij kunnen spreken, zich kunnen organiseren en communiceren zonder angst, kan een open samenleving floreren. Privacy beschermt tegen machtsmisbruik, juist daarom is het vastgelegd in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Bovendien beschikt de politie al over een breed arsenaal aan middelen om criminaliteit aan te pakken, zoals onder toezicht uitgevoerde surveillance, infiltraties en traditionele opsporingsmethoden. Encryptie vormt soms een hindernis, maar het is geen onneembare barrière.
Juist technologieën als blockchain kunnen publieke veiligheid versterken, zonder de prijs van privacy. Gedecentraliseerde netwerken bieden transparantie, controleerbaarheid én bescherming tegen machtsconcentratie. Blockchain maakt het bijvoorbeeld mogelijk om eigendomsaktes, contracten of transacties fraudebestendig vast te leggen, allemaal zonder centrale controle of risico op manipulatie.
Mocht de overheid nu kiezen om encryptie te verzwakken, dan zal de open-source community inzetten op nog sterkere, gedecentraliseerde systemen; systemen die zelfs voor de overheid ontoegankelijk zijn. Door nu ruimte te laten voor veilige, gereguleerde encryptie, blijft de deur open voor samenwerking.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
