Hoe September de Geschiedenis Inging Als Grote Maand voor Crypto Diefstallen

In september zagen we een flinke stijging in de waarde van cryptocurrencies die werden gestolen van handelsplatformen, waaronder via manieren als flash loan-aanvallen, exit-scams en exploits. Uit data van het cybersecuritybedrijf Certik blijkt dat er in die maand alleen voor ongeveer $332 miljoen aan digitale activa werd gestolen.

Grootschalige crypto diefstallen

De meest opmerkelijke diefstal was het $200 miljoen-exploit van het Mixin Network op 23 september. Volgens een rapport van Bitcoin.com News heeft het Mixin Network-team sindsdien de aanvallers gevraagd om een bug bounty-beloning te accepteren en de rest van de gebruikersfondsen terug te geven.

Eerder in dezelfde maand leed de cryptobeurs Coinex Global een verlies, waarbij digitale activa ter waarde van $54 miljoen werden gestolen. Voorlopige onderzoeken suggereren dat er mogelijk een compromis was gesloten met de privésleutels, waardoor de criminelen fondsen konden verplaatsen van de hot wallets van het platform.

Zwaar derde kwartaal voor blockchain

In de derde kwartaal van dit jaar heeft de crypto-industrie een ongekend hoog aantal verliezen geleden, waarbij september de zwaarst getroffen maand was. Volgens Beosin's Global Web3 Security Report gingen voor crypto-projecten ongeveer $889 miljoen verloren aan hacks, phishing-scams en rug pulls in Q3.

Gedurende deze periode waren er 43 grote aanvallen die leidden tot een gezamenlijk verlies van ongeveer $540.16 miljoen. Phishing-scams waren verantwoordelijk voor ongeveer $66.15 miljoen van dit verlies, terwijl 81 rug pulls samen zorgden voor een verlies van circa $282.96 miljoen.

Bizar grote verliezen in 2023

In een meer gedetailleerde uitsplitsing van de diefstallen tonen de cijfers aan dat exploits alleen al verantwoordelijk waren voor meer dan 98% van de totale diefstallen in september, wat neerkomt op $329,8 miljoen. Ter vergelijking, in augustus bedroeg de totale waarde van gestolen digitale activa door middel van exploits slechts $13,5 miljoen.

Daarentegen daalden de verliezen door exit-scams van $26 miljoen in augustus naar slechts $1,9 miljoen in september. Flash loan-aanvallen zagen ook een aanzienlijke daling, van $6,4 miljoen in augustus naar $0,4 miljoen in september.

Tenslotte, het totale bedrag dat sinds het begin van het jaar van digitale activaplatforms is gestolen, is nu meer dan $1,3 miljard, een scherpe stijging ten opzichte van de bijna $1 miljard in augustus.

Lees meer over:
hacks

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...