Wopke Hoekstra: “Nederland moet bitcoin reguleren in plaats van verbieden”

Wopke Hoekstra ziet een verbod op bitcoin niet als de juiste oplossing voor Nederland. De minister van Financiën reageert tegenover RTL Nieuws op de uitspraken van Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau, die pleitte voor een verbod op bitcoin.

Deze invloedrijke bestuurder kwam afgelopen vrijdag in opspraak door bitcoin te willen verbieden. Hij denkt dat ‘bitcoin alle slechte kenmerken van geld bezit’, een uitspraak die hem op veel kritiek is komen te staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minister Hoekstra wil nu duidelijkheid verschaffen hoe de overheid in de bitcoin wedstrijd zit: de geplaagde CDA-leider zegt te begrijpen waar Hasekamp vandaan komt en zegt de risico’s die hij schetst ook te herkennen.

‘Goede regels zijn cruciaal’

Volgens de minister van financiën zijn goede en duidelijke regels ten aanzien van bitcoin en andere cryptocurrency’s cruciaal om de risico’s omtrent de industrie zoveel mogelijk te mitigeren. Hierbij doelt Hoekstra met name op het risico van witwasserij.

Het blijft bijzonder dat witwasserij nog altijd vaak wordt genoemd als een groot probleem van bitcoin. Meerdere malen is in onderzoeken aangetoond dat een zeer laag percentage van alle bitcoin transacties in verband te brengen is met criminele activiteit.

Dat bitcoin niet het meest geschikte middel is voor criminelen om hun activiteiten op te ontplooien is voor de meeste bitcoiners wel duidelijk. Iedere transactie wordt immers gepubliceerd in de publieke blockchain en kan in sommige gevallen worden herleid naar een natuurlijk persoon.

Bitcoin is een stuk minder anoniem dan de meeste mensen denken en dat lijkt er bij politici maar lastig in te gaan. Hoewel Hoekstra dus niet zo rigoureus is als Hasekamp die een algeheel verbod voorstelde.

Supervisie is effectiever dan algeheel verbod

Volgens Hoekstra is goede controle op de markt een stuk effectiever dan een algeheel verbod om de gewenste doelen te bereiken. Daarbij liet hij ook weten dat het belangrijk is om de markt vanuit Europees niveau te benaderen.

Verder benoemde Hoekstra nog maar eens de waarschuwing die hij eind 2017 ook al heeft gegeven, namelijk dat investeerders zich moeten realiseren dat alles wat ze doen volledig voor eigen risico is. Al lijkt me dat een statement dat geldt voor iedere investering.

Wat we op basis van deze uitlatingen precies kunnen verwachten van onze minister van financiën is niet geheel duidelijk. Wel lijkt Hoekstra in te zien dat een algeheel verbod een lastige opgave is en zeker niet de juist manier is om met financiële innovatie om te gaan.

Toezicht DNB

Bitcoin bedrijven vallen sinds mei 2020 onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Daarmee is de handel gereguleerd onder de Europese anti-witwasregels en voldoen deze bedrijven aan dezelfde eisen die aan banken, verzekeraars en trustkantoren worden gesteld op het gebied van bitcoin handel en beheer.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
cryptowetDNB

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....