Hoeveelheid beursopnames van bitcoin zakt naar dieptepunt

Het lijkt er deze decembermaand op alsof mensen de implosie van FTX alweer vergeten zijn. Als we de on-chain gegevens van Glassnode mogen geloven, dan zijn de opnames van de beurzen alweer naar het diepste punt in zes maanden gezakt, waardoor de echte ‘self-custody revolutie’ nog moet uitbreken.

Volatiliteit bereikt dieptepunt

Overigens zijn niet alleen de opnames van de grote beurzen naar een dieptepunt gezakt, hetzelfde gaat op voor de volatiliteit. De afgelopen weken lijkt het alsof de bitcoin koers in de stabiele zijligging is gelegd, nadat we een flinke klapper omlaag maakten na het FTX-schandaal.

Op 14 november bereikte het aantal bitcoin dat werd opgenomen van de beurzen een hoogtepunt van 142.788 bitcoin. Inmiddels is dat met een tienvoud afgenomen. Op 25 december betrof de totale uitstroom van de beurzen slechts 9.352 bitcoin, wat een val van 93,5 procent betreft.

Bitcoin opnames sterk afgenomen kort na FTX-crisis

De laatste keer dat de uitstromen van de beurzen zo laag waren, was in mei van dit jaar. Wat dat betreft lijkt het op een periode van stilte voor de storm. De onzekerheid is momenteel op meerdere fronten enorm hoog en dat zien we duidelijk terug in de markt. Niemand lijkt op dit moment te weten welke kant het straks opgaat.

21 procent minder

Het aantal bitcoin op de balansen van beurzen is dit jaar met 21 procent afgenomen van de piek van 2,845 miljoen in januari naar 2,252 op Eerste kerstdag. Op dit moment is het echter behoorlijk stil op de bitcoin blockchain en dat lijkt met name in de onzekerheid te zitten omtrent de toekomst.

We hebben nog steeds te maken met een inflatie die te hoog is en de grootste centrale banken ter wereld zijn ook niet extreem duidelijk over hun plannen. Het lijkt erop dat we het gros van de renteverhogingen achter de rug hebben, maar de inflatie is nog altijd veel te hoog.

Dat kan betekenen dat de rente nog lang op dit relatief hoge niveau blijft, maar aan de andere kant moeten centrale banken uitkijken dat de wereldeconomie niet in een recessie glijdt. Die dreiging hangt momenteel ook in de lucht, waardoor investeerders vooral voor de zijlijn lijken te kiezen om af te wachten hoe de boel zich verder zal ontwikkelen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....