Hoofdeconoom ECB: “Hoge inflatie is gevolg van pandemie en energiecrisis”

Als het aan Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), ligt hoeven we ons op de lange termijn geen zorgen te maken over de hoge inflatie. In een blogpost voor de ECB schrijft Lane dat we ons niet teveel moeten aantrekken van de inflatie die we momenteel zien.

Niets aan de hand

Als we Lane moeten geloven, dan zegt de huidige inflatiedata niet zoveel over de lange termijn. Volgens de hoofdeconoom van de ECB is de inflatie op dit moment extreem door de economische schok als gevolg van de pandemie en de energiecrisis.

"De huidige waarden overdrijven de daadwerkelijke situatie op de middellange termijn in dit enorm atypische klimaat", aldus Lane die met een hoop moeilijke woorden probeert de brand te blussen.

Het komt erop neer dat Lane claimt dat de inflatie van tijdelijke aard is en dat het in principe weinig tot niets te maken heeft met het beleid van de ECB zelf. Als de macro-economische situatie stabiliseert en de energiecrisis ten einde komt, verwacht hij dat de inflatie weer terugkeert naar het gewenste niveau.

De balans van de ECB

Als we naar de balans van de ECB kijken, dan is het nog maar de vraag in hoeverre de analyse van Lane klopt. Vanaf het ontstaan van de ECB rond het jaar 2000 tot en met vandaag is de balans van de centrale bank van de Eurozone explosief gestegen.

Hoofdeconoom ECB:

Wat dat betreft zijn de uitspraken van Lane op zijn minst vreemd te noemen. Natuurlijk dragen de pandemie en de energiecrisis bij aan de inflatie die we op dit moment zien, maar we moeten niet vergeten dat de kunstmatig lage rente en de opkoop programma's van de centrale bank ook een flinke impact op de geldhoeveelheid hebben.

In het Nederlandse programma College Tour is het antwoord van ECB-voorzitter Christine Lagarde op de vraag van presentator Twan Huijs over de balans van de ECB ook weinig hoopgevend. "De balans gaat omlaag, te zijner tijd", zo spreekt Lagarde over de balansexplosie van de belangrijkste bank van de Eurozone.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....