IMF betwijfelt effectiviteit van crypto-verbod op lange termijn

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft aangegeven dat het verbieden van crypto-assets in een land op de lange termijn mogelijk niet de meest effectieve aanpak is om risico’s te beheren. Deze visie vormt een contrast met een verklaring van het IMF in februari, waarin sommige directeuren stelden dat een totaalverbod niet uitgesloten zou moeten worden.

Hoewel sommige landen crypto-assets volledig hebben verboden vanwege de risico’s, zou deze aanpak volgens het IMF op de lange termijn niet effectief kunnen zijn. In plaats daarvan stelde het internationale financiële instituut dat de regio zich moet concentreren op het aanpakken van de drijvende krachten achter de vraag naar crypto, waaronder de onvervulde digitale betalingsbehoeften van burgers, en op het verbeteren van de transparantie door crypto-transacties op te nemen in de nationale statistieken.

Aangezien cryptovaluta in verschillende landen verschillende risico’s met zich meebrengen, benadrukte het IMF dat de nadruk zou moeten liggen op het beperken van dergelijke risico’s, terwijl nog steeds wordt geprofiteerd van de mogelijke voordelen van de technologische innovatie die gepaard gaat met crypto-assets.

Dit standpunt staat in contrast met opmerkingen van het IMF uit februari, toen er tijdens een bestuursvergadering werd opgeroepen tot een “gecoördineerde respons” vanwege de angst dat crypto het wereldwijde monetaire systeem zou kunnen ondermijnen. Hoewel de directeuren het erover eens waren dat strikte verboden op crypto “niet de eerste beste optie” waren, meenden sommigen dat een totaalverbod niet uitgesloten moest worden.

Volgens onderzoek van het IMF lopen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voorop in de adoptie van digitale activa, met Brazilië, Argentinië, Colombia en Ecuador gerangschikt in de top 20 van wereldwijde adoptie. El Salvador haalde in 2021 de krantenkoppen door bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. Andere landen in de regio ‘maken aanzienlijke vorderingen bij de introductie van digitale valuta van centrale banken (CBDC’s) om de financiële inclusie te vergroten of de kosten van grensoverschrijdende betalingen te verlagen’, aldus het IMF.

Lees meer over:
IMF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...