IMF constateert extreme groei in correlatie tussen bitcoin en Aziatische aandelen

IMF constateert extreme groei in correlatie tussen bitcoin en Aziatische aandelen

Voor de COVID-19 pandemie in Azië was er sprake van een strikt onderscheid tussen de traditionele financiële markten en bitcoin als het gaat over de koersen. Nu is dat onderscheid in steeds minder mate aanwezig en dat vraagt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om striktere regulatie om de zaak onder controle te houden.

Zorgen over groeiende correlatie

In een blogpost van 21 augustus deelt een groep economen van het IMF hun zorgen over de veranderende dynamiek in de Aziatische markten. De integratie van bitcoin in het financiële systeem lijkt op dit moment explosief te groeien. Volgens het IMF vormt dat een bedreiging voor de financiële stabiliteit in de regio.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De economen van het IMF voorzien een scenario waarin individuele en institutionele beleggers in de problemen komen vanwege een vallende bitcoin koers. Als voorbeeld van de stijgende correlatie geven ze de Indiase aandelenmarkt, waarmee die correlatie sinds de pandemie met een factor 10 is toegenomen.

De reden voor de groeiende verbinding tussen bitcoin en de traditionele financiële markt is volgens het IMF de stijgende adoptie. Bitcoin-gerelateerde handelsplatformen en investeringsproducten worden langzaam maar zeker een vertrouwd onderdeel van het financiële systeem. Waar bitcoin de afgelopen 13 jaar vooral als een losse wereld opereerde, is dat inmiddels niet meer het geval.

Focus op stablecoins

In hun oproep om strengere en betere regelgeving lijkt het IMF de focus te leggen op stablecoins. De economen van het invloedrijke instituut maken zich met name zorgen over de zogenaamde algoritmische stablecoins, waarschijnlijk door het instorten van het Terra-protocol, en vinden dat dit onderdeel van de industrie strenger aangepakt moet worden.

Het IMF maakt zich verder zorgen over de groeiende correlatie in de Indiase, Vietnamese en Thaise financiële markten. De economen van het IMF constateren dat de volatiliteit in bitcoin op sommige momenten kan overslaan op de aandelenmarkten. Een situatie waarde markt volgens hen niet bij gebaat is.

Hoe ze het precies voor zich zien om daar verandering in te brengen of de adoptie van bitcoin in die gebieden tegen te houden valt nog te bezien. In principe vormen dit soort zaken immers geen goed argument voor een verbod of andere maatregelen tegen bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin Azië IMF regulatie

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties