IMF-baas denkt dat bitcoin nooit een vorm van geld kan worden

IMF-baas denkt dat bitcoin nooit een vorm van geld kan worden

Tijdens het World Economic Forum sprak Kristalina Georgieva over crypto. Ze denk niet dat bitcoin ooit gerekend kan worden tot de categorie ‘geld’. Het wordt niet uitgegeven door een staat en is daarom hooguit een vermogenscategorie te noemen.

CBDC’s en stablecoins

Voor het onderwerp ‘Central Bank Digital Currencies’ waren vier sprekers uitgenodigd. Onder hen Kristalina Georgieva van het International Monetary Fund en François Villeroy de Galhau van de Franse centrale bank. Ook andere digitale valuta kwamen tijdens de discussie aan bod.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Georgieva liet zien hoe het IMF tegen de materie aankijkt. Ze beschreef drie categorieën, waarvan de eerste twee CBDC’s en stablecoins zijn.

“En dan zijn er de lagere categorieën van stabiliteit. Hoe minder dekking er is, hoe meer je bereid moet zijn om het risicico te nemen dat het in je gezicht ontploft. Dat is wat een paar dagen geleden gebeurde,” zegt Georgieva over stablecoins tijdens de paneldiscussie, verwijzend naar de ineenstorting van het Terra/Luna-ecosysteem.

“De derde categorie is crypto. Dat niet gedekt is door iets, maar ook niet pretendeert gedekt te zijn of daarvoor ontworpen is. Er wordt vertrouwen opgebouwd op een manier dat er waarde ontstaat. Dat is een vermogenscategorie,” zegt Georgieva. “Bitcoin mag dan ‘coin’ heten, maar dat maakt het nog geen geld. Waarom? Een voorwaarde voor iets om geld te zijn, is dat het een stabiele store of value moet zijn.”

Georgieva ziet in stablecoins en CBDC’s een middel om goedkopere, snellere betalingen te doen en meer financiële inclusiviteit te bewerkstelligen. Maar daarvoor moeten consumenten wel voldoende kennis van zaken hebben. En zoals ze eerder zei, ‘crypto’ (alles wat geen 1:1 gedekte stablecoin is, inclusief bitcoin) valt niet onder deze nieuwe digitale betaalmiddelen. Dat zijn in de ogen van het IMF speculatieve investeringsobjecten, zoals aandelen of obligaties.

Of zoals ze het zelf zei: “Daarvoor moeten we appels van sinaasappels scheiden en van bananen.”

‘Meer vertrouwen krijt in crypto dan centrale banken’

François Villeroy de Galhau, president van de Franse centrale bank voegde daaraan toe: “Ik denk altijd aan crypto assets, niet aan cryptovaluta. Het is niet stabiel in waarde. Niemand is verantwoordelijk voor de waarde van crypto. En het is niet universeel geaccepteerd als betaalmiddel. CBDC’s zijn veel interessanter.”

Villeroy ziet crypto’s (en dan met name stablecoins) als innovatieve techniek. Maar om te functioneren, moeten ze worden samengevoegd met ‘vertrouwen’, iets waar centrale banken voor staan.

Gevraagd naar het afnemende vertrouwen in centrale banken maakte Villeroy de Galhau zich er vanaf met een snedige opmerking. “Mijn indruk is dat burgers de afgelopen weken meer het vertrouwen in crypto hebben verloren dan in centrale banken.”

“En in financiële markten in het algemeen,” voegde de presentatrice daar nog aan toe.

Lees meer over:
stablecoins IMF

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan