IMF: Bitcoin daling heeft geen gevolgen voor financiële stabiliteit

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denk niet dat de bearmarkt van bitcoin gevolgen heeft voor de financiële stabiliteit van de wereld.

In een rapport genaamd World Economic Outlook Update: Gloomy and More Uncertain, erkent de organisatie de grote dalingen in de industrie. De prijs van bitcoin staat momenteel rond $21.000, zo'n 70% lager dan de recordprijs in 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De titel laat er geen gras over groeien. Het IMF kijkt naar een wereldwijde recessie.

Onzekerheid

Het IMF ziet wel de gevolgen van de grote daling in de industrie zelf: "Dat heeft geleid tot grote verliezen in crypto-investeringen, het falen van algoritmische stablecoins en grote verliezen bij crypto-hedgefondsen, maar overloopeffecten naar het bredere financiële systeem zijn tot nu toe beperkt."

Bitcoin is met zo'n $400 miljard aan marktkapitalisatie geen kleine jongen, maar het is op wereld schaal nog zeker geen grote speler. Veel blootstelling vanuit de traditionele financiële wereld is vaak experimenteel.

Ook wordt wederom de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne genoemd, evenals supply chain problemen die de kop op spelen. De situatie in de wereld zorgt ervoor dat 'risicovolle' investeringen even worden uitgesteld, of teruggedraaid. Bitcoin valt in veel portfolio's in deze categorie.

IMF

Het IMF heeft niet bepaald een voortrekkersrol in de wereld van bitcoin. Het Internationaal Monetair Fonds is een VN-organisatie voor internationale samenwerking op monetair gebied, bestrijding van financiële crises en kredietverlening voor staten met betalingsproblemen.

Dat is althans de belofte. In de praktijk biedt het kredieten en leningen aan in tal van verschillenden. Landen helpen dus, maar dat zien ze dan wel graag precies zoals zij dat willen. Bitcoin speelt daarin geen rol. Sterker nog: regelmatig

Zo werd Argentinië nog streng afgeraden om bitcoin te omarmen. Ook maakt de organisatie zich zorgen over de ontwikkelingen in El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Beide landen hebben op hun eigen manier een nieuwe weg ingeslagen met bitcoin.

Poll

Vind jij het belangrijk wat het IMF vindt van bitcoin?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIMF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...