IMF ondervraagt 110.000 mensen over cryptovaluta: ‘adoptie in corrupte landen’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een onderzoek gedaan onder ruim 110.000 personen. Opmerkelijk genoeg ging de mondiale steekproef over cryptovaluta en niet over fiatgeld.

Globaal onderzoek

De titel van het rapport is “Crypto, Corruption, and Capital Controls: Cross-Country Correlations”. Wat blijkt? Mensen die in corrupte landen wonen, hebben meer kans om cryptocurrency’s te gebruiken dan hen die hier geen last van hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“We vinden dat het gebruik van crypto-activa significant en positief wordt geassocieerd met een hogere perceptie van corruptie en intensievere kapitaalcontroles”

Het duizenden is gedaan onder individuen in 55 landen. Het fiat-instituut wilde weten wat de grondslag is achter de toenemende populariteit van cryptovaluta. Een van de aspecten is dat in landen met strenge kapitaalbeperkingen, het aantal crypto-gebruikers toeneemt.

“Inwoners van landen waar de traditionele financiële sector goed ontwikkeld is, hebben mogelijk minder behoefte aan crypto.”

IMF ondervraagt 110.000 mensen over cryptovaluta: 'adoptie in corrupte landen'

Grote doelgroep

Het Internationaal Monetair Fonds stuurde de enquête uit naar 2.000 tot 12.000 personen uit 55 landen. In totaal zou het gaan om meer dan 110.000 respondenten.

Ook de correlatie tussen hoge inflatie en een veelvuldig gebruik van cryptovaluta komt voorbij in het onderzoek. Bitcoin is vaak stabieler dan een valuta die puur aan waarde verliest. Ook keek het IMF naar dingen als het aantal commerciële banken in een regio en bbp van een land.

“De pseudonimiteit van crypto-activa (waarbij transacties alleen digitale identiteiten vereisen) maakt ze een potentieel middel voor illegale geldstromen, inclusief stromen van opbrengsten van corruptie.”

het verwisselen van oorzaak en gevolg is een lastige in dit geval. Zijn het de corrupte leiders die cryptovaluta gebruiken om geldstromen te maskeren, of zijn het de burgers die onconfisqueerbaar geld willen hebben met een extra laagje privacy?

De auteurs stellen dat strengere internationale regulering van cryptocurrency’s (en KYC-regels) hard nodig is, en dat de vrije(re) markt op zichzelf (met een laissez-faire benadering) geen goede optie is.

Het IMF is niet echt fan van bitcoin, getuige eerdere uitspraken. Het riep El Salvador op om te stoppen met het experiment om bitcoin als wettig betaalmiddel te introduceren. In Argentinië deden ze hetzelfde: ze riepen het Senaat op om het gebruik van cryptovaluta te ontmoedigen.

Intussen zet het fonds wel in op CBDC’s – centrale bankengeld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIMF