Impact van SEC vs Ripple op andere rechtszaken en wat betekent de uitkomst voor toekomst crypto?

1235 totale weergaven
Ripple SEC
i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

De rechtszaak tussen SEC vs Ripple heeft lang geduurd, en is ondanks een uitspraak van rechter eigenlijk nog niet afgelopen. De Amerikaanse toezichthouder gaat waarschijnlijk nog in hoger beroep tegen de boete van $ 125 miljoen die door de rechter aan Ripple opgelegd werd. 

Er wordt dus nog altijd veel gekeken naar deze rechtszaak, gezien het de belangrijkste zaak in de crypto wereld tot nu toe is. De verwachting is dat veel andere rechtszaken afhangen van de uiteindelijke uitspraak in SEC vs Ripple.

Impact SEC vs Ripple op andere rechtszaken

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren veel meer rechtszaken gestart tegen crypto bedrijven. Dit gaat zowel om vergelijkbare crypto projecten met Ripple, als grote exchanges die zelfs onder de druk van de SEC helemaal verdwenen zijn uit de Verenigde Staten.

De impact van SEC vs Ripple zal groot zijn, gezien de SEC van plan is meer crypto projecten op hetzelfde punt een boete op te leggen. Het belangrijkste vraagstuk uit deze rechtszaak is, of Ripple haar cryptomunt XRP verkocht heeft als effect. XRP is namelijk nooit geregistreerd als effect, en dat moet wel.

Ripple rechtszaak - nieuwe zaak met RLUSD aanstaande?

Daarbij wordt er van alles uit de kast getrokken, van de Howey test, tot uitspraken van de SEC-voorzitter die eerder ooit cryptocurrency juist niet als effect beschouwde. Een effect is simpel gezegd een investering waarbij vermeld wordt dat deze in waarde zou kunnen stijgen.

Natuurlijk balanceert cryptocurrency op deze lijn, gezien de cryptomunten inderdaad een eigen koers kennen gebaseerd op vraag en aanbod. Cryptomunten zijn over het algemeen niet geregistreerd, maar er is nog een ander verschil dat belangrijk is.

Volledig decentrale projecten vs crypto bedrijven

Ripple kan gewoon gezien worden als een bedrijf, met een eigen CEO en een bedrijfsstructuur. Het heeft als doel een grote rol te spelen in het vernieuwen van internationale betaalmethodes, en kan dat logischerwijs alleen doen door voldoende medewerkers te hebben die dit proberen te regelen.

Dat staat eigenlijk haaks tegenover het oorspronkelijke idee van cryptocurrency en Bitcoin. ’s Werelds bekendste cryptomunt is namelijk volledig decentraal, dat wil zeggen dat er geen bedrijf is en dus ook geen CEO die aansprakelijk gehouden kan worden voor de acties van het bedrijf.

Bitcoin is een stuk technologie dat in leven gehouden wordt zolang genoeg mensen het netwerk ondersteunen door de cryptomunt te minen. Na Bitcoin kwamen er vergelijkbare projecten, maar ook veel crypto bedrijven als Ripple die hun plek op de markt wouden veroveren.

Waar de ontwikkelaar van Bitcoin weinig kwalijk genomen kan worden, hij of zij publiceerde immers enkel een whitepaper en zorgde ervoor dat de technologie ging werken, is dit bij deze bedrijven anders. Zij maken winst en profiteren zelf van koersstijgingen van hun eigen tokens, wat ervoor zorgt dat ze veel meer balanceren op het randje van de wet.

Wat betekent de uitkomst van SEC vs Ripple voor de toekomst crypto?

De toekomst van de crypto markt staat onder druk nu de SEC zich niet neerlegt bij de boete die de rechter heeft gegeven. Het gaat dan vooral om vergelijkbare crypto projecten, maar dat zijn er veel. Ook Solana, Cardano, Tron, Avalanche en nog veel meer projecten zijn op een vergelijkbare manier ingericht als Ripple.

Mocht de SEC doorzetten en toch verlangen dat Ripple de eerste boete van $ 2 miljard betaalt, in plaats van de verlaagde boete van de rechter, zullen vooral deze crypto projecten verder onder druk komen te staan.

ripple koers afgelopen maand

Ook exchanges die deze cryptomunten verkocht hebben in een vroegtijdig stadium kunnen vervolgens actie van de toezichthouder verwachten. De Verenigde Staten kan hiermee een mijnenveld worden voor crypto bedrijven, en de innovatie zal zich in ieder geval verplaatsen naar andere delen van de wereld.

Voor de gehele crypto project betekent de regulatoire druk ook dat crypto koersen het lastig krijgen om verder te stijgen. Zolang de achterliggende bedrijven niet stabiel kunnen opereren en ontwikkelen, zullen traders de coins eerder verkopen dan kopen.

Toekomst crypto; de beste opties

Welke cryptomunten hebben wel een goede toekomst voor de boeg, onafhankelijk van een eventueel hoger beroep en uitspraak in SEC vs Ripple. Hieronder hebben we twee altcoins opgesomd die voorlopig nog geen last hebben van de druk die vanuit de Verenigde Staten opgevoerd wordt.

Pepe Unchained – meme coin met eigen blockchain

Pepe Unchained is één van de succesvolste presales van het jaar met een opbrengst van meer dan $ 10 miljoen. Het zorgt ervoor dat de Pepe meme losgebroken wordt van blockchains die mogelijk onder druk komen te staan van de SEC, maar een eigen layer-2 oplossing krijgt.

Hierdoor kan het een stuk onafhankelijker opereren, maar worden ook transacties sneller, kosten lager en wordt het project in het geheel een stuk decentraler. Je kunt de $PEPU tokens alvast kopen in de presale en ze vervolgens direct vastzetten in een staking pool. Hiervoor ontvang je momenteel een jaarlijkse rente die geschat wordt op 197%.

 

Base Dawgz – beschikbaar op 5 blockchains

De meme coin Base Dawgz is oorspronkelijk ontwikkeld op de Base blockchain, maar heeft zichzelf inmiddels uitgesmeerd over andere blockchains als Ethereum, Solana, Avalanche en Binance. Mocht er één van deze blockchains problemen krijgen met de SEC, zal de prijs van de $DAWGZ token hier niet direct onder lijden.

Base Dawgz presale

Voor traders is het project daarnaast een handige methode om waarde van de ene blockchain over te zetten op de andere. Zodra de token officieel gelanceerd wordt, kun je gemakkelijk via een bridge tokens op een andere chain zetten en ze daarvanuit verder verhandelen.

i

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.

Lees meer over:
XRPxrp sec

Door: Christiaan Kopershoek

Christiaan is een crypto journalist met 12 jaar ervaring in de fintech en blockchain sector. Hij schrijft voor Bitcoin Magazine en is bekend om zijn heldere uitleg en scherpe inzichten in de wereld van gedecentraliseerde financiën. Wat Christiaan het meest waardeert aan zijn werk als journalist is ...