India arresteert gezochte cryptofraudeur in samenwerking met VS

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
In India werd onlangs de cryptofraudeur Aleksej Besciokov aangehouden vanwege witwaspraktijken. Hij was de verantwoordelijke voor crypto exchange Garantex en wist daarmee miljarden dollars wit te wassen voor verschillende criminele organisaties. De arrestatie kon plaatsvinden door de samenwerking met de Verenigde Staten.
In dit artikel bespreken we de recente arrestatie, gaan we in op de criminele activiteiten van Besciokov en bespreken we het belang van internationale samenwerking. Daarnaast geven we een korte blik op maatregelen omtrent crypto fraude.
Cryptofraudeur uit Litouwen gearresteerd in India
De Litouwse Aleksej Besciokov werd onlangs gearresteerd in Kerala, een staat in India. De cryptofraudeur werd gezocht vanwege witwas praktijken die hij uitvoerde via zijn eigen crypto exchange, Garantex. Toen Besciokov India probeerde te ontvluchten, werd hij aangehouden.
Via Garantex wist Besciokov de opbrengsten van verschillende criminele activiteiten wit te wassen. Documenten van de Amerikaanse Secret Service hebben het hierbij over een periode van bijna zes jaar. Besciokov had daarbij volledige controle over Garantex en wist de crypto exchange op die manier te exploiteren.
🚨 International Crypto Fraud Bust in India!🚨
Authorities have arrested Aleksej Besciokov, a Lithuanian national and co-founder of the cryptocurrency exchange Garantex, in Kerala. Besciokov is wanted by U.S. for facilitating billions in money laundering#CryptoScam #Garantex pic.twitter.com/8WMbDlrOdA
— Aonix (@Aonix_ml) March 12, 2025
Besciokov is volgens de ambtenaren de belangrijkste technische beheerder van de crypto exchange. De cryptofraudeur was hierbij verantwoordelijk voor het goedkeuren van transacties en het ontwikkelen en onderhouden van de infrastructuur binnen Garantex.
De slachtoffers, met name Amerikanen, hebben door de misdaden die gepleegd zijn aanzienlijke schade geleden. Zij hebben daarom meerdere aanklachten tegen Besciokov ingediend.
Hoe criminele netwerken crypto gebruiken
In totaal werd er minimaal $ 96 miljard witgewassen voor verschillende internationale criminele organisaties door middel van crypto transacties. Onder deze criminele organisaties vielen ook terroristische groeperingen. De witwaspraktijken hadden bijvoorbeeld te maken met activiteiten als ransomware, computerhacking, terrorisme en drugshandel.
Volgens het rapport ontving de crypto exchange met deze praktijken honderden miljoenen aan criminele opbrengsten.
Bij crypto draait het allemaal om decentralisatie en anonimiteit, maar tegelijkertijd wordt alles bijgehouden. Als een crypto wallet eenmaal gekoppeld is aan een persoon, dan zijn alle illegale transacties vrij gemakkelijk traceerbaar. Criminelen weten dit ook en gebruiken daarom bijvoorbeeld bepaalde crypto die niet zo gemakkelijk traceerbaar zijn als Bitcoin, DeFi-protocollen zonder KYC procedure en dark web markten.
Ook verzinnen criminelen vaak nieuwe manieren om geld afhandig te maken. Onlangs verloor een belegger bijvoorbeeld $ 215.000 via een “sandwich aanval” met een stablecoinswap.
Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Het belang van internationale samenwerking bij crypto handhaving
Aangezien crypto transacties doorgaans internationaal zijn, is het belangrijk dat er goed tussen verschillende landen wordt samengewerkt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving eerder deze week al een arrestatiebevel. Door de samenwerking tussen het Central Bureau of Investigation (CBI) en de politie van Kerala, kon Besciokov uiteindelijk opgepakt worden in Thiruvananthapuram in de staat Kerala.
Handhaving van criminele activiteiten via crypto is erg uitdagend. In dit geval ging het om een Litouwse man die in India verbleef en met name Amerikaanse slachtoffers maakte. Daarnaast moesten ook Duitsland en Finland meewerken om de crypto exchange Garantex offline te halen. Het is dus belangrijk dat landen onderling informatie met elkaar delen.
Een uitdaging hierbij is ook dat sommige landen strenger zijn met crypto dan andere landen. Criminelen kunnen daarom kiezen om in minder strenge landen te verblijven.
Verdere maatregelen tegen crypto fraude
Om crypto fraude tegen te gaan werken overheden hard om nieuwe heldere regels te creëren voor de blockchain. Dit doen overheden bijvoorbeeld door enkel exchanges toe te staan met een strenge KYC procedure. Daarnaast wordt er ook steeds beter samengewerkt tussen landen.
Daarnaast is het voor investeerders altijd verstandig om zich goed te informeren en bewust te zijn van de mogelijke scams die er gedaan worden met crypto. Op die manier kunnen ze zelf voorkomen slachtoffer te worden van een dergelijke scam.
Houd onze samenwerking goed in de gaten, want er zullen geregeld nieuwe en lucratieve deals komen!
Kijk voor de voorwaarden op OKX x BitcoinMagazine.nl
OKX word nu crypto miljonair
- Word vandaag nog crypto miljonair
- Handel met andere traders
- Verdien bonussen met crypto staking

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.