Indiase regering wil wel een CBDC, maar geen bitcoin als valuta

Indiase regering wil wel een CBDC, maar geen bitcoin als valuta

De regering van India is niet van plan om bitcoin te erkennen als valuta en verzamelt ook geen gegevens over bitcointransacties. Wel is de centrale bank, de Reserve Bank of India (RBI), bezig met het ontwikkelen van een eigen ‘Central Bank Digital Currency’ (CBDC). Dit heeft minister van Financiën Nirmala Sitharaman gezegd tijdens een sessie van het Indiase parlement.

Bitcoin straks verboden?

Deze uitspraken zijn gedaan tijdens een rondvraag op de eerste dag van de wintersessie van het Indiase parlement. In India wordt drie keer per jaar een sessie gehouden waar door de regering nieuwe voorstellen worden ingediend. Op de agenda van de wintersessie van dit jaar staat de veelbesproken ‘Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill 2021’. In de aankondiging van het voorstel valt te lezen dat het om de introductie van een CBDC gaat en een verbod op ‘private cryptocurrencies’ met ‘bepaalde uitzonderingen’. De grote vraag is nu: wat is ‘private’ en om welke uitzonderingen gaat het?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minister Sitharan werd tijdens de vragensessie gevraagd of de regering van plan is om bitcoin te erkennen als valuta. Haar korte, maar duidelijke antwoord was: “No, sir.”
Ze gaf daarnaast aan dat de overheid ook geen gegevens over bitcointransacties verzamelt.

Volgens Atanuu Agarrwal van Upside AI, een institutionele belegger in India, hoeft het niet erkennen als valuta niet erg te zijn, zolang bitcoin maar niet expliciet verboden wordt. Impliciete erkenning als activaklasse (‘asset class’) is voor bitcoin en andere cryptovaluta ook goed.

“Tot nu toe functioneren ze vooral als activa en dit zou helpen om onzekerheid rondom regulering weg te halen,” aldus Agarrwal.

Central Bank Digital Currencies

Dan de CBDC’s. De RBI is van plan om een digitale centralebankmunt gefaseerd in te voeren, zodat het ‘de markten niet teveel verstoort’. Hiervoor heeft de RBI in oktober een voorstel ingediend om de definitie van ‘bankbiljet’ uit te breiden met ‘ digitale valuta’.

Minister Sitharan over dit voorstel: “CBDC’s hebben in aanleg belangrijke voordelen, zoals minder afhankelijkheid van contant geld, meer muntloon [winst voor de overheid] door minder transactiekosten en een lager afwikkelingsrisico bij transacties.”

Het wordt een spannende wintersessie voor de bitcoinbedrijven in India. Na dag 1 is vooral nog veel onduidelijk over wat nu de bitcoinkoers van de Indiase overheid gaat worden, de wintersessie duurt nog tot 23 december.

Lees meer over:
Bitcoin regulering India

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties