Inflatie daalt tot 9,6%, vooral voedsel enorm veel duurder

De inflatie in Nederland is iets teruggelopen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deelt voorlopige cijfers en komt voor de maand december uit op 9,6 procent.

Inflatie daalt licht

Daarmee loopt de geldontwaarding voor de derde maand op rij terug. In september was het op de piek nog ruim 14 procent, terwijl het in november al terug liep tot 9,9 procent.

Het inflatiegetal wordt bepaald door een mandje van goederen en diensten bij te houden. Afgelopen maand was vooral voedsel veel duurder: 14 procent.

Energiekosten stegen juist minder hard dan een maand eerder. Vergeleken met december vorig jaar was dit nog 30 procent, terwijl het in november nog 41 procent duurder was. Het prijsplafond heeft hier overigens géén impact op, omdat het CBS inkomenssteun niet meeneemt in de berekening.

Voor dit jaar verwacht het Centraal Planbureau een inflatie van rond de 3,5 procent.

Inflatie Nederland daalt licht tot 9,6% maar blijft hoog

Monetair beleid

De inflatie loopt dus terug, maar dat betekent niet dat prijzen lager worden. Integendeel: de consumentenprijzen zijn nog steeds grofweg 10 procent hoger dan een jaar geleden, toen de prijzen ook al zo’n 5 procent duurder waren dan in 2020.

Pas als dit inflatiepercentage onder de 0% komt worden producten en diensten goedkoper.

Dat dit gaat gebeuren is echter niet waarschijnlijk. Centrale banken sturen met monetair beleid op een streefinflatie van 2 procent, ondanks dat ze daar nu compleet in falen. Het mandaat is om de economie te stimuleren met een lichte geldontwaarding.

Daarmee vechten centrale banken dus tegen de exponentiële kracht van technologie, wat alles goedkoper zou kunnen maken.

Het monetair beleid van bitcoin is anders: in steen gebeiteld, voorspelbaar, verifieerbaar en onveranderlijk. Basisrente wordt niet door een centrale bank vastgesteld en de uitgifte van nieuw geld evenmin.

Elke tien minuten een blocksubsidie, elke vier jaar een halving van deze subsidie en het totaal van 21 miljoen coins dat hier uit voort komt maakt het eenvoudig om te begrijpen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie