Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Inflatie in Nederland daalt naar 3,0%

1459

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de geldontwaarding in Nederland is gedaald tot 3,0 procent. Daarmee blijven de productprijzen echter nog wel altijd stijgen.

Inflatie in Nederland

De zogenoemde “Consumentengoederen en -diensten” waren in augustus 2023 dus duurder dan augustus 2022. Wel daalde de inflatie ten opzichte van juli. Vorige maand werd de inflatie nog geraamd op 4,6% (ten opzichte van juli 2022).

Met name de energiemarkt heeft een grote invloed op de prijsontwikkeling, zo schrijft het CBS. Zoals onderstaande grafiek ook laat zien, zorgen de “energie en motorbrandstoffen” voor extra volatiliteit. Neem je deze wel mee in vergelijking van het inflatiemandje, dan is de inflatie de eerder genoemde 3,0%.

Maar tel je die niet mee, dan blijft de geldontwaarding een stuk hoger, maar liefst 6,4%. Mede dankzij een streng eurobeleid en stijgende rentes is de inflatie desondanks in het afgelopen jaar al wel hard gedaald.

Inflatie in Nederland daalt naar 3,0%

Verder schrijft het CBS:

“De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming). In augustus was energie 46,7 procent goedkoper dan een jaar eerder. In juli waren de prijzen 34,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.”

Als we verder kijken naar de jaarmutaties op basis van verschillende categorieën, zien we dat huisvesting, water en energie qua procentpunten het meest dalen. “Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken” stijgen daarentegen nog het meeste, gevolgd door “Horeca” en “Diverse goederen en diensten”.

Tot slot zijn er meerdere manieren om inflatie te meten. De een is de welbekende en hierboven gebruikte CPI, een andere de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Deze laat zien dat de inflatie in Europa volgens deze berekening met 5,3% hoger is dan in Nederland (3,4%).

Je zou ook de “verandering van de geldhoeveelheid” kunnen zien als inflatie, de meest pure definitie die je je maar kunt bedenken. Economen zijn echter van deze terminologie afgestapt. Dit type inflatie in bitcoin, namelijk de uitgifte van nieuwe coins, staat op 1,74%.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Redactie

Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...

Lees meer over Bitcoin nieuwsinflatie
Array
(
    [0] => 215807
    [1] => 218092
    [2] => 218585
    [3] => 216389
    [4] => 217574
)