Inflatie Amerikaanse dollar naar 7,5%, hoogste in 40 jaar

De inflatie van de Amerikaanse dollar was in januari 7,5% (vergeleken met een jaar geleden). Dat is het hoogste percentage sinds 1982.

Inflatie in VS

De malaise voor de spaarders in de Verenigde Staten is nog niet voorbij. De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in januari zo sterk gestegen dat een veertig jaar record uit de boeken gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens nieuwe cijfers van de Amerikaanse overheid was het leven afgelopen maand gemiddeld 7,5% duurder. De geldontwaarding steeg daarmee nog een beetje verder, vergeleken met de maand ervoor. Toen was dit nog 7%.

Voor Amerikaanse spaarders is dit funest. Het komt er op neer dat de waarde van hun spaargeld wegsmelt. Als je 1.000 dollars hebt met een inflatie van 7,5%, dan heb je daar over 10 jaar nog maar 450 dollar aan koopkracht van over.

Tel daarbij op dat er nauwelijks spaarrentes zijn, waardoor dollars in wezen verliesmakend zijn, zoals Lyn Alden in onderstaande frafiek laat zien.

Inflatie Amerikaanse dollar naar 7,5%, hoogste in 40 jaar

Economen (en vooral de centrale bank van Amerika) verwachten dat het niet zo hard zal gaan. Volgens hen is het allemaal 'transitory', of anders gezegd 'tijdelijk'.

Ook in Nederland is de inflatie goed zichtbaar, voornamelijk in voedsel- en energieprijzen. Vandaag maakte de CBS de cijfers over januari bekend: 6,4%.

Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, waarschuwde eerder deze week al wel dat het minder 'tijdelijk' zou kunnen zijn dan dat wij hopen. Hij verwacht dat de hoge(re) inflatie nog wel tot 2023 zal aanhouden.

Bitcoin

Je kunt deze geldontwaarding terug herleiden naar het beleid van de Federal Reserve. Ze houden de rentetarieven erg laag waardoor er goedkoop geld op de markt komt.

Even dreigde de centrale bank vorige maand de rentes te laten oplopen, maar de FOMC liet ze toch ongewijzigd. In maart staat de volgende vergadering over dit thema gepland.

Tegelijk draait Bitcoin gewoon door - zonder meetings van bankiers. De uitgifte van nieuwe coins staat in het protocol, wat door iedereen te verifiëren is en door niemand aan te passen. Dit maakt bitcoin schaars: er komen maximaal 21 miljoen BTC.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!