Inflatie in Nederland op nieuw record: 14,5%

In navolging op de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) geeft ook de ‘normale’ inflatieberekening een flinke geldontwaarding weer.

Nederlandse inflatie

Vandaag kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de consumentenprijsindex. De inflatie in Nederland is in september opgelopen naar 14,5%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De HICP kwam vorige week nog uit op 17,1% met een iets andere berekening (namelijk de Europese rekenmethode).

De inflatie die de CBS heeft berekend is het hoogste cijfer sinds het statistiekenbureau in 1963 begon met het bijhouden van de inflatiecijfer.

Het zal geen verrassing zijn: oplopende energieprijzen wakkeren de inflatie weer aan – nog verder dan de percentages van de afgelopen maand toen dit nog 12% was. De regering kwam eerder deze maand met een plan om de stroomkosten omlaag te brengen. Dit moet bijna 25 miljard euro kosten.

Zonder de hogere prijzen voor energie en brandstof blijft er 6,5% inflatie over, zo is te lezen op de website van de NOS. De Nederlandse Omroep Stichting heeft de data van het CBS in een mooie grafiek gezet:

Inflatie in Nederland op nieuw record: 14,5%

De reden van de inflatie is niet zomaar één ding, maar een scala van redenen. Je kunt wijzen naar de economie die op gang kwam na de lockdowns (waardoor de vraag in de markt toenam), de oorlog in Oekraïne, de stroom-, gas- en olieprijzen die stijgen door de sancties of problemen met de supply chain in China.

Euro en bitcoin

Maar ook: geldontwaarding van de centrale bank. De ECB heeft naar hartelust nieuw geld in omloop gebracht in 2020 en 2021.

Onlangs besloot Lagarde met consorten wel om de rentetarieven te laten stijgen. Daarmee kwam er (voorlopig) een einde aan de koop- en QE-drift van de ECB. De inflatie is daarmee echter nog niet direct onder controle.

Het lijkt er echter op dat centrale banken terugkeren naar het oude beleid. De Bank of England was de eerste die de geldprinter weer aanzette.

Intussen gebeurt er met bitcoin iets anders. Het monetair beleid is transparant, onveranderbaar en voorspelbaar. De economie vormt zich als het ware om het geld heen, in plaats dat een centrale bank het geld om een economie ‘ontwerpt’. Deze centrale planning is (in de ogen van de Oostenrijke economen) destructief.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie