ING waarschuwt voor bitcoinoplichters
|
Oplichters proberen steeds vaker via je mobiel je geld te stelen. Gebruikers van de ING-app kregen vandaag een extra waarschuwing hiervoor.
De veiligheid van je mobiele telefoon is belangrijk, zeker als je ook met bitcoin bezig bent. De Nederlandse bank geeft daarom ook specifiek tips rondom bitcoin. .
Criminelen gaan aan de haal met verschillende databases en zoeken vervolgens contact met potentiële slachtoffers. Die databases komen bijvoorbeeld door datalekken bij een bedrijf. Een voorbeeld daarvan vanuit de industrie is Ledger. Indringers maakte onder andere ~1 miljoen mailadressen buit.
Manier van werken
ING omschrijft een veel voorkomende vorm van diefstal. Criminelen bellen jou op en vragen je om wat geld om te zetten naar bijvoorbeeld bitcoin: “Oplichters worden steeds creatiever. Ze stellen soms voor het geld ‘om te zetten’ in virtuele valuta zoals Bitcoins of digitale betaalkaarten. In werkelijkheid koop je dan Bitcoins of betaalkaarten voor de oplichter. De oplichters weten dat ING alert is op zulke transacties. Daarom krijg je van de oplichter instructies.”
“Hij vertelt je dat zijn ‘collega’ (de échte bankmedewerker) je gaat bellen en vragen gaat stellen. En hij zegt tegen je welke antwoorden je moet geven op deze vragen. Ga er niet in mee: bankmedewerkers vragen je nooit om geld ‘om te zetten’ of online aankopen te doen. En ze geven je ook geen instructies of scripts voor het beantwoorden van vragen.”
De boeven proberen je dus te overtuigen om een transactie te maken. Het is bijzonder lastig om je geld terug te krijgen als je eenmaal een bitcoin transactie hebt gedaan.
Het standaard advies geldt ook voor deze situatie: bij twijfel, zoek contact met je bank. Ook als de boefjes zich voordoen als iemand anders kunnen ze je geld afhandig maken.
Extra scenario’s
ING bespreekt nog meer scenario’s: “Je bent lekker aan het tv kijken, of aan het koken. En je krijgt een telefoontje van iemand die zegt voor ING te werken. Hij of zij zegt dat er iets aan de hand is met je rekening: ze zien verdachte transacties en iemand probeert je rekening leeg te halen.”
Oplichters maken gebruik van de paniek. Volg géén concrete opdrachten op die je via SMS, mail of telefoon krijgt. Dat is sowieso handig, maar zeker als het lijkt alsof je bank (of cryptobeurs) daar om vraagt.
Andere veel voorkomende verzoeken:
- Installeer dit programma
- Geef je betaalpas mee
- Stuur hier geld naar toe en koop bitcoin
Alle tips van ING lees je hier.