Interesse in bitcoin futures groeit explosief na nieuws over Bitcoin ETF

De Chicago Mercantile Exchange (CME) heeft een record bedrag aan bitcoin future-contracten open staan. Op de derivatenbeurs staat momenteel voor $3,58 miljard aan futures open.

Met futures kun je speculeren op de toekomstige prijs van een asset, in dit geval bitcoin. Voor elke koper van een futures-contract moet er een verkoper zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De futures op CME zijn bijzonder, omdat deze beurs al voordat bitcoin betond een gevestigde naam was. Het bedrijf werd al opgericht in 1898. De Chicago Mercantile Exchange biedt net als cryptobeurzen als Binance en FTX deze contracten aan.

Doordat CME een gevestigde naam is worden hun futures gebruikt voor de nieuw te lanceren bitcoin exchange-traded funds (ETF's). Het ProShares Bitcoin Strategy ETF gebruikt ook deze contracten.

All-time high

Bitcoin zelf heeft de recordprijs nog niet aangetikt sinds april, maar verschillende handelsplatformen rapporteren regelmatig nieuwe records. Vorige week vrijdag stond het aantal open futurecontracten op maar liefst $3,64 miljard. Dat is het hoogste ooit.

Dit wordt ook wel aangeduid als open interest (of open rente). Dit zijn de contracten die nog open staan en nog niet zijn geliquideerd.

Volgens Glassnode is het aantal contracten ook flink gestegen. Het gaat om ruim 56.000 openstaande futures bij CME.

Het lijkt er op dat er steeds meer mensen met steeds meer geld mee willen doen in de speculatie rondom bitcoin. Naast de spotmarkten en andere manieren groeien ook de futuremarkten.

Bitcoin futures

"De speculatie over eenfutures-ETF nam vorige week echt een vlucht, aangezien de Securities and Exchange Commission (SEC) ongewoon stil was geweest voorafgaand aan de goedkeuringsdeadline voor de eerste van de ETF's op 18 oktober", zegt Martha Reyes tegenover Coindesk. Zij is hoofdonderzoeker van Bequant.

Volgens Reyes komt deze interesse vooral bij grote bedrijven en instellingen in de Verenigde Staten vandaan. CME richt zich namelijk vooral op zakelijke klanten. Cryptobeurzen richten zich vaak op particulieren, en daar zien we niet dezelfde groei.

Hieronder vind je de cijers van de futuremarkten in de wereld van bitcoin:

Interesse in bitcoin futures groeit explosief na nieuws over Bitcoin ETF
Bitcoin futures open interest. Volgens Bybt

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...