Investeerders springen massaal op GBTC na overwinning Grayscale op SEC

De overwinning van Grayscale in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) inzake de Spot Bitcoin ETF veroorzaakte niet alleen een gigantische stijging voor de bitcoin koers. Als gevolg van de overwinning verkleinde ook de korting waarmee de aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) handelen ten opzichte van de marktwaarde van alle bitcoin in het fonds.

Investeerders springen massaal op GBTC na overwinning Grayscale op SEC

Op het moment van schrijven staat de veelbesproken ‘korting’ op ongeveer 18 procent, wat het laagste niveau sinds december 2021 markeert.

Goed voor bitcoin, bullish voor GBTC

Grayscale probeert al enige tijd om hun GBTC om te toveren in een Spot Bitcoin ETF. In totaal beheert het met GBTC ruim 600.000 bitcoin voor de aandeelhouders, maar vanwege de structuur van het fonds is het soms lastig om de marktwaarde van bitcoin exact te volgen.

Om dat probleem te verhelpen wil Grayscale het fonds in een ETF omtoveren, zodat het ook bitcoin kan verkopen als de koers van het aandeel zakt, zodat de waarde van het fonds overeenstemt met het aantal bitcoin dat ze beheren.

Na de overwinning van gisteren is de hoop van investeerders op het omtoveren van het fonds in een ETF toegenomen. Dat zien we duidelijk aan de piek die de korting maakte; deze schoot van ongeveer -24 procent naar de huidige -18 procent.

Wat betekent dat de aandelen van GBTC nog altijd 18 procent onder de marktwaarde van bitcoin handelen.

Speculatie op GBTC

Veel investeerders hebben de afgelopen maanden aandelen van GBTC gekocht als een speculatief middel. Als het Grayscale zou lukken om het fonds in een ETF om te toveren, dan kan de korting compleet verdwijnen, waardoor investeerders een gigantische extra winst op hun bitcoin-investering kunnen pakken.

Om die reden zagen we gisteren ook al wat marktparticipanten die hun GBTC-posities verkochten vanwege het nieuws. Natuurlijk zijn er ook weer kopers die het aandeel gisteren oppikten in de hoop dat die korting van 18 procent volledig zal verdwijnen.

Voor bitcoin zou het zeker een goede ontwikkeling zijn als de korting compleet verdwijnt, omdat dat zou betekenen dat Grayscale zijn Spot Bitcoin ETF op de markt mag brengen, wat in potentie een gigantische hoeveelheid nieuw kapitaal richting bitcoin brengt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....