Investeerders verwachten capitulatie van de Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde gisteren de depositorente met 0,50 procent naar 3,00 procent, ondanks dat er in de Verenigde Staten en ook in de Eurozone al voorzichtige tekenen van een bankencrisis zijn. Investeerders maken zich zo langzamerhand zorgen over de situatie die het Amerikaanse Silicon Valley bank al deed omvallen en ook het Zwitserse Credit Suisse in de problemen bracht. Voor de komende maanden verwachten investeerders mogelijk alweer renteverlagingen van de ECB, wat betekent dat er een spannende periode aankomt voor de financiële markten.

ECB geeft een signaal

Voordat de ECB gisteren de renteverhogingen van 0,50 procent bekendmaakte, waren er grote twijfels op de markt. Veel investeerders hadden verwacht dat de belangrijkste bank van de Eurozone geschrokken zou zijn van de problemen in de Verenigde Staten en bij Credit Suisse en dat ze om die reden zouden kiezen voor een renteverhoging van 0,25 procent.

Dat was dus niet het geval, want de ECB lijkt hiermee het signaal af te geven dat ze eerste echt de inflatie omlaag willen drukken, voordat ze nadenken over het vertragen van hun verkrappingscyclus. Op het moment van schrijven ligt de consumentenprijsindex van de Eurozone nog boven de 8,0 procent, waarmee het nog ver boven de doelstelling van de ECB van 2,0 procent staat.

Investeerders verwachten capitulatie van de Europese Centrale Bank

ECB-president Christine Lagarde liet gisteren weten dat het onmogelijk is om op dit moment al uitspraken te doen over de toekomst. Die twijfels vinden hun oorsprong met name in de problemen bij de banken die momenteel wereldwijd opduiken, met name als gevolg van de hogere rentes die centrale banken doorvoeren.

Wat dat betreft komen we op een kantelpunt in de cyclus. Bitcoin profiteert momenteel gigantisch van die onzekerheid en zodra de centrale banken echt breken, kan dat bullish momentum weleens doorzetten.

De onzekerheid overheerst

Het is met name onzekerheid wat de klok slaat op de financiële markten op dit moment. Waar de kans op een nieuwe renteverhoging van 0,50 procent van de ECB in mei voor ‘de bankencrisis’ nog een zekerheid was, is er nu een kans van grofweg 50 procent op een renteverhoging van 0,25 procent.

Verder deelde de ECB gisteren dat het niet alleen klaar is om de prijsstabiliteit te bewaken, maar ook de financiële stabiliteit. Met dat laatste bedoelen ze dat ze er ook klaar voor zijn om belangrijke financiële instellingen van steun te voorzien als zij om dreigen te vallen en daarmee de financiële stabiliteit in gevaar brengen.

“Vanaf vandaag is het vooruitblikken helemaal van tafel geschoven. Het belangrijkste punt is dat de financiële stress en de problemen rondom de banken ook als input worden gebruikt voor toekomstige rentebeslissingen”, aldus Frederik Ducrozet van Pictet Wealth Management.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....