Investeringsfonds ARK kocht in vierde kwartaal voor $100 miljoen aan Bitcoin

910 totale weergaven

Investeringsfonds ARK Investment Management van Cathie Wood maakt bekend dat ze in het vierde kwartaal van 2020 flink wat aandelen hebben bijgekocht van het Grayscale Bitcoin Investment Trust (GBTC). In totaal kochten ze voor meer dan $100 miljoen aan bitcoin bij.

Investering van ARK

Naar verluidt kochten ze in het kwartaal in totaal 2,14 miljoen aandelen bij. Hierdoor kwam hun totale bezit neer op 7,31 miljoen aandelen. De totale waarde hiervan komt met de huidige marktprijs neer op ongeveer $350 miljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een snelle berekening laat zien dat de aankoop uit Q4 met de huidige marktprijs neer komt op ongeveer $100 miljoen. Gezien de koers destijds nog veel lager stond, kunnen we stellen dat ze met een kleiner bedrag zijn ingestapt.

ARK is een actief fonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het wordt beheerd door de zeer gerespecteerd asset manager Cathie Wood. Ze staat ook bekend als een echte Bitcoiner.

Verder is ARK ook actief in de wereld van fintech, ruimtevaart, 3D-printing en dus ook cryptocurrency’s. Laatstgenoemde activaklasse is echter de enige groep zónder goedgekeurde ETF in de Verenigde Staten. Vandaar dat ze uitkomen bij het fonds van Grayscale.

Op 31 oktober werd bekend gemaakt dat ze al 5,17 miljoen GBTC aandelen hadden aangeschaft. In een recente filing aan de Amerikaanse beurswaakhond, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, beschrijven ze hoe daar nog eens 2,14 miljoen bij is gekomen.

Het fonds van Grayscale is een makkelijke manier voor deze partijen om blootgesteld te zijn aan bitcoin. Het bedrijf van Barry Silbert koopt bitcoin op in de markt, en bewaart deze dan is cold storage. Vervolgens geven ze aandelen uit voor hun Bitcoin Trust, die andere investeerders dan weer kunnen kopen. Zo hoeven ze niet zelf risico’s te dragen met het beheer van private keys en ook qua regelgeving is dit een makkelijke zet.

Aandelen via Grayscale

Het is een goede keuze gebleken van ARK. De GBTC-aandelen stegen in het vierde kwartaal van 2020 met 222%. Dit kalenderjaar alleen al steeg de prijs nog eens 39%.

Er zit echter wel een verschil (of: premium) tussen de stijging van de GBTC-aandelen en de spotprijs van bitcoin. Bitcoin steeg namelijk met 177% in Q4, terwijl het dit jaar met 63% is gegroeid. De premium is inmiddels afgenomen tot bijna 0%.

Cathie Wood liet zich de laatste weken wel vaker uit over bitcoin. Zo denkt ze dat er pas de ETF er pas komt als de markt de $2.000 miljard bereikt. Daarvoor moet de koers dus verdubbelen tot ongeveer $100.000.

Ook deelde ARK een voorspelling van wat er zou kunnen gebeuren als alle S&P-500 bedrijven dezelfde stap zouden zetten als Tesla. Als al deze bedrijven ook 10% van hun kasreserves in bitcoin stappen, verwacht ARK dat de koers nog met $400.000 zal stijgen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat.

Lees meer over:
Grayscale
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd