Is bitcoin dood? De stijging van het aantal actieve adressen zegt van niet

Iedere bearmarkt horen we dagelijks hetzelfde riedeltje wat neerkomt op de claim dat Bitcoin dood is. Tot nu toe heeft het netwerk vanaf de oorsprong in 2009 echter precies gedaan waar het voor gemaakt is en blijft zet de adoptie ook gestaag door.

Aantal actieve adressen in de lift

Op dit soort momenten is het vaak goed om naar andere dingen dan de bitcoin koers te kijken om je vertrouwen in de asset te herpakken. De Franse analist Prof. Chaîne doet dat in dit geval door de stijging in het aantal actieve adressen in kaart te brengen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Is bitcoin dood? De stijging van het aantal actieve adressen zegt van niet

Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien, zit daar nog altijd een behoorlijke stijging in. Vanaf de periode 2016 - 2017 is dit getal met gemiddeld 100.000 actieve adressen per dag toegenomen. Ieder jaar zien we zo duidelijk het adoptieniveau toenemen.

Ook de adoptie van het Lightning Netwerk draagt eraan bij dat een deel van de transacties de blockchain niet raakt, waardoor het daadwerkelijke getal qua actieve gebruikers waarschijnlijk een stuk hoger ligt.

Je moet overigens ook nog bedenken dat het gros van de mensen hun bitcoin bij beurzen onderbrengt. Dat betekent dat de transacties van een groot deel van de bitcoiners niet eens de blockchain raakt, totdat ze besluiten om hun bitcoin van de beurzen afhalen.

Het aftellen is begonnen

Dit is overigens niet de enige interessante data waarmee de Franse analist op zijn Twitter komt. Volgens Prof. Chaîne zitten we nu namelijk in een accumulatie-fase, omdat de kostenbasis voor korte termijn holders onder die van de lange termijn holders is gedoken.

In het verleden duurde deze perioden 288, 575 en 248 dagen. Op het moment van schrijven zijn we 24 dagen onderweg in de huidige periode. De kans is aanwezig dat we nog enkele maanden op of rond deze koers blijven handelen, maar lang hoeft dat volgens Prof. Chaîne niet te duren.

Je kunt de grafieken in zijn bericht hierboven terugvinden, die je overigens binnen Twitter ook eenvoudig kunt vertalen, mocht je geïnteresseerd zijn om de volledige analyse te lezen. Voor nu is geduld het codewoord volgens de Franse on-chain professor.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....