Japanse economie groeit veel harder dan verwacht in Q1 2023

1159 totale weergaven

De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal van 2023 een stuk harder dan verwacht. Nu zullen de meeste mensen denken; waarom is dat relevant voor bitcoin? Wat je wellicht niet weet is dat Japan na de Verenigde Staten en China de grootste economie ter wereld is. Al moet gezegd worden dat ze qua bruto binnenlands product (BBP) redelijk ver verwijderd zijn van de grootmachten.

In het eerste kwartaal van 2023 groeide de Japanse economie met 2,7 procent, terwijl een groei van 1,9 procent verwacht werd.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin heeft zich in een tijdsbestek van 14 jaar opgewerkt tot een asset die op macro-niveau opereert. In die zin is het belangrijk voor bitcoin dat alle economieën op volle toeren draaien, zodat er veel geld beschikbaar is om te investeren. Als blijkt dat de op twee na grootste economie ter wereld harder groeit dan verwacht, dan is het moeilijk om dat als een negatieve ontwikkeling te interpreteren voor bitcoin.

Het lastig is dat ook de inflatie momenteel op het hoogste niveau in 40 jaar tijd ligt in Japan. Dat betekent dat de lonen zullen moeten groeien om de verdere groei van de Japanse economie te stimuleren. Voor de Bank of Japan (de centrale bank) is dat dan ook de voornaamste opgave.

“Ondanks de wereldwijde economische vertraging, blijft de Japanse economie weerbaar. Met name de persoonlijke consumptie blijft de groei ondersteunen”, aldus Takumi Tsunoda, een belangrijke econoom bij het Shinkin Central Bank Research Institute.

Recessie in 2022

Uit de herziening van de cijfers blijkt ook dat de Japanse economie in de tweede helft van 2022 een technische recessie wist te ontwijken. We spreken van een technische recessie als er sprake is van twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei.

Waar er in de periode van juli tot september sprake was van een krimp van 1,5 procent voor de Japanse economie, groeide de economie in het daaropvolgende kwartaal juist weer met 0,4 procent.

Vooralsnog lijkt er in Japan dus nog niet zoveel aan de hand en is het gevaar voor een recessie daar niet gigantisch. Dat komt ook doordat de centrale bank daar de rente nog niet echt verhoogde als gevolg van de inflatie. Het lijkt erop dat men zich daar in Japan wat minder zorgen om maakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....