Jim Cramer verwacht ‘gigantische daling’ voor bitcoin
Voormalige hedgefonds-manager en host van CBDC's Mad Money, Jim Cramer, verwacht "gigantische dalingen" voor bitcoin. "Ik kan niet kiezen voor goud, omdat goud niet goed is; ik kan niet uitgaan met bitcoin, omdat ik daar niet in kan zitten als Mr. Bitcoin op het punt staat om gigantisch te dalen", zo liet Cramer weten tijdens zijn televisieprogramma.
Het lijkt erop dat hij met "Mr. Bitcoin" verwijst naar het strafproces van Sam Bankman-Fried, de gevallen CEO van het eens zo grote FTX.
Jim Cramer is bearish
Het is in ieder geval duidelijk dat Jim Cramer op dit moment bearish is, maar het is nog maar de vraag in hoeverre we ons daar zorgen over hoeven te maken. De laatste jaren waren de calls van Jim Cramer niet bepaalt gelukkig te noemen. Sterker nog, meestal zat de host van CNBC er zo ver naast, dat er inmiddels een Inverse Cramer ETF in het leven is geroepen.
Dat is een beleggingsproduct dat exact het tegenovergestelde doet van wat Cramer zegt en tot op heden presteert die ETF meer dan goed.
Jim Cramer was ooit een bitcoiner, of beter gezegd iemand die investeerder in bitcoin, maar in juni 2021 besloot hij om het grootste deel van zijn bitcoin te verkopen als gevolg van de heksenjacht die in China ontstond op bitcoin miners.
Op dat moment riep Cramer ook dat bitcoin structurele problemen had en dat de bitcoin koers waarschijnlijk nog veel verder zou vallen. Later dat jaar bereikte bitcoin zijn voorlopige all-time high van 69.000 dollar.
Bitcoin in het rood
Voorlopig lijkt Jim Cramer gelijk te krijgen, omdat bitcoin vandaag in het rood is geopend. De koers is onder de 27.000 dollar terechtgekomen en de bulls lijken het moeilijk te hebben om het positieve momentum te herpakken. Hetzelfde geldt overigens voor Ethereum, dat de afgelopen week zelfs met 4,45 procent daalde.
Eerder deze week spraken verschillende handelaren zich nog bearish uit over de markten tegenover CoinDesk, als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas; dat ernstige vormen begint aan te nemen.
Als gevolg van de start van dat conflict schoten de olieprijzen omhoog, waardoor de zorgen over een nieuwe opleving van de inflatie toenamen.
Mocht de inflatie opnieuw een vlucht nemen, dan kan dat weleens grote gevolgen hebben voor het beleid van de Westerse centrale banken; die de rente dan nog langer op dit verhoogde niveau moeten houden om de inflatie onder de spreekwoordelijke duim te krijgen.