Jonas Schnelli stopt na 8 jaar met ontwikkelen voor Bitcoin Core

393 totale weergaven

Jonas Schnelli stopt als developer voor Bitcoin Core. Schnelli was al sinds april 2013 actief betrokken bij de ontwikkeling van bitcoin (BTC) en heeft in al die jaren veel bijgedragen. In 2015 startte hij full-time met bouwen voor Bitcoin Core.

Hij is onder andere verantwoordelijk voor Libbitcoin, een bitcoin library gericht op grootgebruikers. Denk bijvoorbeeld aan implementaties voor mobiele apps en servers. Daarnaast was hij dus actief als ontwikkelaar voor Bitcoin Core.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin development werd jarenlang grotendeels gratis gedaan. De open-source code kwam (en komt) tot stand door bloed, zweet en tranen van tal van verschillende ontwikkelaars. Ook voor Schnelli was dit een vrijwillige bezigheid.

Afscheid

Schnelli neemt via Twitter afscheid van zijn positie binnen het ontwikkelteam van Bitcoin Core. Hij bedankt iedereen en in een reeks van tweets legt hij de redenen achter zijn vertrek uit.

In het begin van bitcoin waren ontwikkelaars met name fanatieke vrijwilligers die iets moois zagen in bitcoin als idee en project. Tegenwoordig is het netwerk letterlijk biljoenen waard, er staat dus veel op het spel. Volgens Schnelli is er de afgelopen jaren veel talent richting de ontwikkeling van bitcoin gegaan.

Veel bedrijven hebben inmiddels een klein budget om ontwikkelaars te sponsoren. Zo kreeg developer Luke Dash Jr recentelijk nog een toezegging van $40.000.

Ook geeft hij aan zijn motivatie en interesse is veranderd. Er spelen meer dingen. Zoals gezegd is het netwerk nu erg veel waard, en dat komt met de nodige negatieve gevolgen. Zo dreigen mensen als Craig Wright constant met aanklachten en rechtszaken.

Mede daarom raadt Schnelli iedereen aan om anoniem te ontwikkelen rondom bitcoin.

Schnelli laat met een knipoog weten dat hij nog altijd bitcoin heeft. Op dit moment geeft hij aan dat hij nog geen directe plannen heeft en bedankt hij zijn sponsor Marathon Digital Holdings. Daarnaast ontving hij regelmatig donaties van mensen op het ontwikkelplatform GitHub.

Om af te sluiten heeft hij nog wat specifieke dankwoorden voor zijn (ex)-collega's.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...