JP Morgan: “SEC wordt gedwongen om bitcoin ETF goed te keuren”

Volgens JPMorgan zal de United States Securities and Exchange Commission (SEC) waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan meerdere aanvragen voor spot bitcoin exchange-traded funds (ETF‘s) goed te keuren na de overwinning van Grayscale in haar zaak tegen de SEC.

Kwestie van tijd

De overwinning van Grayscale impliceert dat de SEC waarschijnlijk de eerdere goedkeuring van op futures gebaseerde bitcoin ETF’s moet intrekken om haar afwijzing van het voorstel van Grayscale om haar bitcoin trust om te zetten in een ETF te verdedigen. Maar zo’n stap is “zeer ontwrichtend en gênant voor de SEC” en lijkt onwaarschijnlijk, schrijven JPMorgan-analisten onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou.

Daarom “lijkt het waarschijnlijker dat de SEC gedwongen wordt om de aanvragen voor spot bitcoin ETF’s goed te keuren die nog in behandeling zijn bij verschillende vermogensbeheerders, waaronder die van Grayscale,” aldus de analisten.

Eerder deze week oordeelde een federale rechtbank dat de SEC haar afwijzing van de poging van Grayscale om de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een ETF moet herzien. Er is namelijk geen rechtvaardiging voor de SEC om bitcoin-futures-gebaseerde ETF’s toe te staan maar spot bitcoin ETF’s te weigeren, omdat fraude en manipulatie op de spot bitcoin-markt een vergelijkbaar risico vormen voor zowel futures- als spotproducten, omdat de spot bitcoinmarkt en de CME bitcoin-futuresmarkt zo sterk gecorreleerd zijn.

Daarom was de afwijzing van het voorstel van Grayscale door de SEC “arbitrair en grillig” omdat de instantie haar verschillende behandeling van vergelijkbare producten niet had uitgelegd, zo oordeelt de rechtbank.

Uitstel

De SEC maakte donderdag bekend dat de aanvragen van onder meer BlackRock, Fidelity en Invesco worden uitgesteld tot minstens medio oktober. Dit uitstel “wijst waarschijnlijk op de goedkeuring van meerdere aanvragen voor spot bitcoin ETF’s tegelijkertijd, in plaats van een first-mover voordeel te verlenen aan een enkele aanvrager,” verwachten de analisten van JPMorgan.

“Dit kan gunstig zijn voor investeerders, omdat het kan zorgen voor meer concurrentie wat betreft ETF-kosten. Grayscale zal waarschijnlijk nog meer druk voelen om de kosten te verlagen als haar trust goedkeuring krijgt om te worden omgezet in ’s werelds grootste bitcoin spot ETF,” voegen de analisten eraan toe.

Hoewel de overwinning van Grayscale een goedkeuring van spot bitcoin ETF’s dichterbij brengt, zal zo’n goedkeuring naar verluidt geen gamechanger zijn voor de cryptomarkt, herhaalden de analisten. In juli zeiden de analisten dat spot bitcoin ETF’s al enige tijd bestaan in Canada en Europa, maar geen aanzienlijke interesse van investeerders hebben weten te wekken.

Uitstroom uit goud-ETF’s in het afgelopen jaar heeft ook niet echt de bitcoinfondsen in het algemeen, inclusief futures ETF’s, ten goede gekomen, zo benadrukten de analisten. Bovendien zijn de voordelen van spot bitcoin ETF’s ten opzichte van futures bitcoin ETF’s “tamelijk marginaal,” aldus de analisten.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...