‘Bitcoin is te duur, reële waarde ligt op $25.000’, aldus JPMorgan analisten

De bitcoin koers breekt constant nieuwe records. De voorspellingen en verwachtingen vliegen je om de horen. Volgens analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan is de prijs van bitcoin een beetje te hoog. Zij schatten de reële waarde momenteel rond de $25.000.

Dat laat de bank weten in een rapport over bitcoin, fintech, blockchain en digital finance.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Risico’s voor bitcoin

Bitcoin is aan een enorme opmars bezig. Tal van banken, miljardenbedrijven en andere gerespecteerde partijen toonden de afgelopen maanden interesse, een klein deel daarvan ging zelfs over tot investeringen. Miljoenen kleine particuliere beleggers gingen hen overigens al voor..

JPMorgan waarschuwt voor gevaren uit verschillende hoeken. Zij kijken bijvoorbeeld naar Tether als het grootste gevaar voor BTC. De stablecoin is een belangrijk onderdeel van de populaire beurzen en daarmee indirect belangrijk voor de dagprijs.

In het rapport wijzen de analisten naar het ‘probleem’ rondom Tether: als men plotseling het vertrouwen in Tether verliest kan dat zorgen voor een liquiditeitsprobleem op beurzen.

Beurzen zijn momenteel veruit de belangrijkste bieder van liquiditeit, er zijn wereldwijd tal van beurzen waar je 24/7 bitcoin kunt kopen. Als een van de belangrijkste handelstools wegvallen dan kan dat mogelijk zorgen voor een deukje in de prijs.

JPMorgan vindt bitcoin slechts een bijzaak, en kijkt meer naar de wereld van ‘digital finance’. Toch ziet de bank in BTC een belangrijke uitdager voor goud als reserve asset. 1 kilo goud is momenteel ongeveer hetzelfde waard als 1 BTC.

Om echt de goudmarkt pijn et doen, moeten er volgens de bank nog veel meer grotere partijen instappen: ”De aantrekkingskracht van bitcoin tegenover goud is als een ‘alternatieve’ valuta gaat waarschijnlijk nog wel even door.”

De strategen van JPMorgan wijzen naar de generatie van millennials als voornaamste drijfveren, deze generatie heeft meer met digital only dan met goud.

$25.000 per bitcoin?

Bitcoin staat momenteel op 18,835.82USD. Maar JPMorgan ziet de reële waarde van bitcoin momenteel eerder rond $25.000 hangen. Bij deze inschatting wordt bijvoorbeeld gekeken naar de gemiddelde kosten om een bitcoin te minen. Volgens de analisten ligt dat op zo’n $11.000. Die grens is automatisch de bodem voor dit soort inschattingen.

De move van een Tesla en MicroStrategy zijn volgens de bank vooral een uitzondering. Om echt door te stoten richting goud moeten er meer van dit soort partijen opstaan. Dat is nog niet niet gebeurd, maar steeds meer partijen tonen wel interesse.

Lees meer over:
JPMorgan

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...