JPMorgan CEO: ‘De wereld is niet klaar voor een rente van 7 procent’

De wereldeconomie is volgens JPMorgan CEO Jamie Dimon niet klaar voor een rente van 7 procent met stagflatie. Stagflatie is een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt en de werkloosheid stijgt. In feite is het een combinatie van economische stagnatie en geldontwaarding (inflatie).

Maar wat zou een rente van 7 procent betekenen voor de bitcoin koers?

Dimon maakt zich zorgen over wereldeconomie

In zijn verhaal tegenover Bloomberg uit Jamie Dimon zijn zorgen over de wereldeconomie, die volgens hem weleens op springen kan staan als de rente nog verder stijgt. Sinds maart 2022 verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente van praktisch nul naar de huidige range van 5,25 tot 5,50 procent.

Volgens Dimon kan het zomaar zijn dat de Federal Reserve de rente nog verder moet verhogen, omdat de inflatie bijvoorbeeld plakkeriger blijkt dan verwacht.

We zien in Amerika ook dat de consumentenprijsindex weer begint te klimmen als gevolg van de stijgende olieprijzen.

“De renteverhogingen van nul naar 2 procent waren niet bijzonder. Van nul naar 5 procent was voor sommigen een verrassing, maar niemand hield dat voor onmogelijk. Ik weet alleen niet zeker of de wereld klaar is voor een rente van 7 procent”, aldus Jamie Dimon.

Wat betekent een rente van 7 procent voor bitcoin?

Een rente van 7 procent zou volgens Jamie Dimon gepaard gaan met een situatie van stagflatie, waarin de kans groot is dat de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt en tech-aandelen waarschijnlijk een moeilijke tijd te wachten staat.

Bitcoin valt voor investeerders in een vergelijkbaar mandje als tech-aandelen, wat zou betekenen dat er ook voor bitcoin een lastige periode aankomt bij een rente van 7 procent.

Nu is het nog maar de vraag hoe realistisch een rente van 7 procent op termijn is. Op dit moment begint de wereldeconomie namelijk al een beetje te sputteren.

Ook de Amerikaanse centrale bank geeft aan geen rente van 7 procent te verwachten. Zij verwachten dit jaar nog één renteverhoging, maar in 2024 alweer twee renteverlagingen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....