Kan een zogenaamde ‘death cross’ bitcoin naar $35.000 laten dalen?

Bitcoin heeft op 8 januari een patroon gevormd op de grafiek die door traditionele technische analisten wordt gezien als een voorbode voor meer slecht nieuws. Het gaat om een zogenaamde ‘death cross’.

Technische analisten spreken hiervan als het 50-daagse exponential moving average (50-day EMA) onder de 200-daagse exponential moving average (200-day EMA) duikt. Dit patroon vormde zich twee maanden geleden ook toen bitcoin 40 procent terugviel van de all-time high van 69.000 dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Death cross niet altijd slecht nieuws

Het is zeker niet de eerste keer dat we dit patroon op de grafiek zien voor bitcoin. In maart 2020 bijvoorbeeld vormde zich op de grafiek een death cross nadat de koers van 9.000 naar 4.000 dollar was gevallen. Destijds was dat echter de bodem en had het patroon geen voorspellende waarde.

Uiteindelijk ging bitcoin in 2020 zelfs naar 29.000 dollar en hadden we wat dat betreft weinig last van de death cross. Hetzelfde gebeurde in juli 2021, want een paar maanden later bereikten we in november 2021 de all-time high van 69.000 dollar.

Het is dus heel goed mogelijk dat de death cross ook ditmaal eerder een indicatie van een ‘bodem’ is, dan dat we nog verder terugvallen. De meeste pijn lijkt inmiddels wel achter de rug, gezien de enorme angst die momenteel in de markt zit.

Waarom de death cross ditmaal gevaarlijk kan zijn

De negatieve prijsactie die we op dit moment voor bitcoin zien is volgens de meeste analisten een reflectie van de angst die in de markt zit vanwege de beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente in 2022 op te hogen.

Een hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties maakt het vasthouden van ‘meer risicovolle’ assets als bitcoin en aandelen minder aantrekkelijk. Gezien je op de obligaties een gegarandeerd rendement krijgt.

Volgens Noelle Acheson, het hoofd van marketing bij Genesis Global Trading, is deze prijsactie het bewijs dat bitcoin zich gedraagt als een risk-on asset. Een asset die meebeweegt met het sentiment in de markt en in die zin niet los staat van het traditionele financiële systeem.

Als gevolg daarvan kan het duurder worden van geld door het verhogen van de rente, in combinatie met de death cross, een verdere verkoopgolf in de markt voor bitcoin veroorzaken. Er komen dus weer wat spannende weken aan voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....