Kazachstan werkt aan strengere regels rondom bitcoin

Kazachstan is hard op weg naar strengere regels voor bitcoinbedrijven in het land. De regering is naar verluidt van plan om nieuwe wetgeving te introduceren om bedrijven in de industrie te reguleren.

De communicatie erover is helder: het risico op criminele activiteiten moeten omlaag. In het wetsvoorstel staat onder andere dat bedrijven die werken met ‘digitale assets’ uitgebreide informatie moeten geven over wat zij als onderneming doen. De nationale financiële waakhonden moeten hieruit op kunnen maken of iemand betrokken is bij witwaspraktijken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Financial Monitoring Agency moet hier meer zeggenschap over krijgen. Volgens Olga Perepechin, lid van het Kazachse parlement, geeft aan dat particulieren én bedrijven momenteel buiten de grip van toezichthouders vallen: ”Dit leidt tot meer criminaliteit op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering, inclusief de schaduweconomie. Het stimuleert slechte actoren om virtuele activa te gebruiken voor betalingen.”

Daarmee komt Perepechin met dezelfde argumenten als haar collega’s over de hele wereld. In Nederland moeten particulieren en bedrijven ook verantwoording afleggen over hun diensten rondom bitcoin.

Kazachstan en bitcoin

Kazachstan is een van de landen dat profiteert van het beleid van China rondom bitcoin. Eerder dit jaar werden bijna alle miners (en beurzen) het land uit gejaagd. Wat betekende dat miners andere landen en regio’s moesten vinden voor het minen van bitcoin.

Kazachstan lijkt als bestemming voor deze datacentra steeds populairder. Het land is groot en heeft veel (natuurlijke) energiebronnen waar goedkope elektriciteit te halen valt. Als de lokale overheid wil inzetten op deze industrie dan zal het gunstige regels moeten maken.

Het lijkt er op dat ook Kazachstan net als veel andere landen binnenkort de regels rondom ondernemen in de wereld van bitcoin aan gaat scherpen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...