Kazachstan wil $1,5 miljard aan omzet generen met bitcoin mining binnen 5 jaar

Kazachstan hoopt flink te profiteren van bitcoin mining. Het land staat momenteel op nummer 2 qua bitcoin mining activiteiten in de wereld. De omzet uit de industrie moet binnen 5 jaar groeien naar $1,5 miljard aan omzet.

Dat zegt Alan Dordzhiev van een belangenorganisatie uit Kazachstan. De National Association of the Blockchain and Data Center Industry (NABDC) is een groep van bedrijven uit het land dat gezamenlijk optrekt om te lobbyen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Dordzhiev genereren bitcoin miners in het land momenteel zo’n $230 miljoen aan omzet. Dit gaat om alle bedrijfsactiviteiten in Kazachstan in deze industrie. ”Als we de ‘grijze miners’ meenemen kun je dat cijfer makkelijk vermenigvuldigen met twee”, zegt Dordzhiev.

Met grijze miners doelt hij op de individuen die gewoon zelf bitcoin mining zonder verband met een bedrijf. Dat is in Kazachstan nog een grijs gebied. De belangenorganisatie lobbyt zelfs voor strengere regels om dit soort particulieren het leven zuur te maken.

Kazachstan en bitcoin

Kazachstan is een van de landen dat profiteert van de mining exodus uit China. Miners zijn simpelweg officieel niet meer welkom en China. En dus gaan ondernemers opzoek naar alternatieve locaties waar de energieprijs laag is.

Volgens gegevens van de Universiteit van Cambridge heeft Kazachstan een aandeel van 18%in de bitcoin hashrate. Daarmee laat het Rusland (11% achter zich). Alleen de Verenigde Staten heeft volgens deze cijfers een groter aandeel in de wereld van bitcoin mining met 35%.

In Kazachstan kun je volgens GlobalPetrolPrices kun je voor slechts $0,054 per kWh aan elektriciteit komen. Het gemiddelde van de wereld ligt op $0,124 per kWh. Ter vergelijking: in Nederland ligt dat rond de 24 eurocent per kilowattuur.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...