Kocht de Amerikaanse overheid voor miljarden aan bitcoin om hackers te betalen?

Tucker Carlson is een Amerikaanse televisiepresentator die vooral bij het rechtse publiek enorm populair is. In een uitzending van Tucker Carlson Tonight van 17 januari op Fox News, gaf de presentator een wel heel bijzondere verklaring voor de koersstijging van bitcoin van ruim 20 procent in 2023.

De reden volgens Carlson

Volgens Carlson is het namelijk zo dat de Amerikaanse overheid bitcoin moest kopen om hackers te betalen die het systeem voor de luchtvaar gegijzeld hielden. Die hack was volgens Carlson de reden dat er vanaf afgelopen donderdag voor een zekere periode geen vluchten van Amerikaanse bodem opstegen.

Vrij kort daarna explodeerde de koers van bitcoin, waardoor Carlson het idee heeft dat de Amerikaanse overheid bitcoin moest aanschaffen als losgeld om de gijzeling van de luchtvaar te beëindigen. "Vrijwel al het losgeld in dit soort zaken wordt betaald in bitcoin. Als de overheid bitcoin moet kopen om die gijzeling te beëindigen, dan schiet de koers natuurlijk omhoog. Is dat gebeurd? Ja, dat is gebeurd," aldus een overtuigde Carlson.

Vanuit de bitcoin-gemeenschap wordt er met een hoop scepsis gereageerd op de speculatie van Carlson. Hij spreekt met een mate van zekerheid die niet helemaal past bij de situatie. Het kan natuurlijk puur toeval zijn dat de bitcoin koers gedurende dit probleem aan een explosieve stijging begon. Daarnaast is het nog maar de vraag of de Amerikaanse overheid zomaar geld over zou maken naar hackers.

Als er zoiets zou gebeuren, dan zou dat waarschijnlijk ook niet alleen via iemand als Carlson de wereld inkomen. Dan zouden ook de grote beursplatformen van de wereld vreemde activiteit zien en hadden verschillende on-chain analisten waarschijnlijk ook wel aan de bel getrokken.

Niet realistisch

Als de Amerikaanse overheid gigantische hoeveelheden bitcoin zou kopen om een actie als deze te financieren, dan zouden ze dat waarschijnlijk via een zogenaamde 'over-the-counter' deal doen. Dan waren ze niet naar een beursplatform gestapt en hadden ze waarschijnlijk via andere partijen onder de tafel ingekocht.

Dat zou dan ook betekenen dat we dit niet meteen in de koers terug zouden zien, omdat ze zich niet zouden mengen in de orderboeken van de beurzen, waar de koersen een stuk gevoeliger zijn voor potentiële grote inkopen als deze.

Een meer logische verklaring voor de opleving van bitcoin is waarschijnlijk het feit dat er binnen FTX toch voor ruim 5 miljard dollar aan assets bij elkaar geschraapt is, waarmee een behoorlijk deel van de schulden van het beursplatform afgedekt is. Als dat inderdaad het geval blijkt te zijn en ze ook nog assets kunnen verkopen, dan bestaat er een kans dat het hele schandaal rondom FTX met een redelijke sisser afloopt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....